Egyptische salade met ei

Foto Cathy Van de Moortele

Super gezond natuurlijk, salades als lunch. Deze salade kent zijn oorsprong in Egypte. We gebruiken fava bonen (wij kennen ze eerder als tuinbonen), een dagdagelijkse peulvrucht in dit land. De bonen worden warm geserveerd bij deze salade en worden gekruid met komijn, heerlijk is dat.

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr gedopte tuinbonen
  • 1/2 Romeinse sla, gehalveerd
  • 2 eieren, hardgekookt en gepeld
  • 6 kerstomaatjes, gehalveerd
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 1 eetlepel tahini
  • sap van 1/2 citroen + extra
  • scheutje water
  • olijfolie
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1/2 koffielepel komijnzaadjes
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de tuinbonen gaar in licht gezouten water en laat ze uitlekken.
  • Dop de bonen voor de tweede keer en laat ze afkoelen.
  • Verdeel de parten sla over het bord.
  • Versier met de eieren en tomaatjes.
  • Strooi de peterselie over de salade.
  • Meng de tahini met het citroensap en voeg net voldoende water toe tot je een vloeibare dressing hebt.
  • Besprenkel de salade met deze dressing.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de knoflook toe. Laat die ook even meebakken.
  • Strooi de twee soorten komijn bij de uien en bak die even mee.
  • Doe de boontjes bij de uien en warm ze mee op.
  • Prak de helft van de bonen. Ik gebruik hiervoor een aardappelstamper. De rest laat je heel.
  • Verfris de bonen met wat citroensap.
  • Kruid de bonen met zout en Aleppo peper.
  • Schep de warme bonen op de salade en dien op.

TIP:

Je kan ook little gem gebruiken ipv Romeinse sla.
Tuinbonen moet je twee keer doppen. Je haalt ze eerst uit de schelp, kookt ze gaar en daarna verwijder je het taaie witte velletje.
Je kan ook een klein blikje tuinbonen gebruiken. Die kan je meteen voor de 2e keer doppen, je moet ze niet meer koken.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties