Witte baladi
Foto Cathy Van de Moortele |
Een tijdje terug maakten we volkoren baladi, vandaag gaan we voor de witte variant die ons doet denken aan de pita broodjes die we graag vullen. We maken meteen 15 stuks, zodat je voor de volgende dag nog broodjes hebt om mee te nemen naar het werk in je lunchbox.
Wat hebben we nodig:
- 400 - 450 ml water, warm
- 15 gr fijne griessuiker
- 10 gr korrelgist
- 1 kg patisseriebloem
- 5 gr zout
- semola
Hoe gaan we te werk:
- Doe 400 ml van het warme water in een kommetje en klop er de suiker en gist doorheen.
- Laat het papje 15 min staan.
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
- Maak een putje in het midden van de bloem en giet daar het schuimende gistpapje in.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
- Voeg de rest van het water toe indien nodig.
- Strooi het zout bij het deeg terwijl het aan het kneden is.
- Bol het deeg losjes op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Laat het deeg 1u rijzen.
- Strooi wat semola op je werkblad (liefst een grote, houten plank) en snij het deeg in 2 delen.
- Maak van elk deel een lange worst en snij die in stukken van 100 gr.
- Maak balletjes van het deeg en laat ze 15 min rusten onder een handdoek.
- Plat de balletjes af met je hand en rol ze daarna uit tot dunne cirkels.
- Laat de cirkels deeg 30 min rusten onder een keukenhanddoek.
- Zet een gietijzeren pan op het vuur en warm die goed op. Ik zet ze op stand 6 van 9 standen op mijn inductievuur.
- Met een brede spatel schep je een broodje op en leg je dat in de hete pan.
- Laat het broodje bubbels vormen vooraleer je het voorzichtig omdraait, gebruik makend van de spatel.
- Wees voorzichtig, zodat je geen scheurtjes maakt in het deeg, anders kan het pita brood niet meer opblazen en dat is net de bedoeling.
- Laat nu deze tweede kant mooi opblazen en draai het broodje daarna nog 1x om.
- Hou de broodjes warm in een handdoek.
TIP:
Nadat de baladi afgekoeld zijn, bewaar je ze in een gesloten plastic zak.
Baladi is een gekend Egyptisch brood.
Reacties