Lamington cakes

Foto Cathy Van de Moortele

Een lekkernij uit Australië: Lamington cakes. Je vindt ze in verschillende varianten. Meestal heb je een zachte cake, omhuld met chocolade en afgewerkt met kokosrasp. Je vindt ook wel eens Lamington cake zonder chocolade maar in jam gedoopt - frambozenjam is zalig - voor de cake een laagje kokos krijgt. De kokos is een must en het ziet er ook gewoon zo leuk uit!

Wat hebben we nodig:

  • 120 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 2 eieren
  • 1/2 koffielepel vanille extract
  • 240 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 10 gr bakpoeder
  • 125 gr volle melk
  • 325 gr bloemsuiker
  • 65 gr pure cacao
  • 75 gr boerenboter
  • 250 gr volle melk
  • 85 gr kokosrasp

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ronde bakvorm van 20 cm lichtjes in met bakspray en bekleed hem met bakpapier.
  • Vet ook het bakpapier lichtjes in.
  • Klop de boter romig met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Voeg de vanille toe.
  • Meng de bloem met het zout en het bakpoeder. Als je hiervoor een garde gebruikt, dan is de bloem ook meteen gezeefd.
  • Voeg afwisselend bloem en melk toe aan het beslag en eindig met het laatste deeltje melk.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak de cake 25 - 30 min of tot hij gaar is.
  • Laat de cake 10 min afkoelen in de vorm op een rooster en laat hem daarna volledig afkoelen op een rooster.
  • Gebruik een ronde koekjessteker om cilinders uit de cake te halen.
  • Zeef de bloemsuiker met de cacao.
  • Doe de boter in een steelpan en laat ze smelten.
  • Voeg de melk toe, meng die met de gesmolten boter en voeg dan geleidelijk aan de mengeling van bloemsuiker en cacao toe.
  • Blijf goed kloppen met de garde en voeg telkens extra bloemsuiker/cacao toe.
  • Zorg dat er geen klontertjes in het glazuur zitten.
  • Giet de helft van het glazuur in een hoog kommetje en laat de rest nog even in de steelpan. 
  • Laat het glazuur lichtjes afkoelen.
  • Zet een hoog kommetje klaar met de kokosrasp.
  • Prik met een vork een stukje cake en doop dat in het chocoladeglazuur. 
  • Laat overtollig glazuur afdruipen vooraleer je de cake door de kokosrasp haalt.
  • Als het glazuur op is, doe je de rest van het glazuur in de kom. Zo vermijd je dat er meteen heel veel cakekruim in je glazuur zit.
  • Laat de Lamingtons opstijven op een bord in de koelkast. Reken daar een uurtje voor. Zorg wel dat je ze op kamertemperatuur serveert.

TIP:

Warm de resterende glazuur kort op, moest hij al teveel opgesteven zijn.
Werk telkens met 1 portie cake tot het einde: glazuur, kokos. Anders zal het glazuur opgedroogd zijn vooraleer je de cake door de kokos kan halen.
Heb je een vierkante vorm van 20 cm diameter? Dan maak jij de originele blokjes Lamington cake.
Heb je een melkboer in de buurt? Verse melk is echt top, zeker ook in gebak.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties