De beste aardappelpuree

Foto Cathy Van de Moortele

Niet voor wie een dieet volgt of bang is voor boter: de beste aardappelpuree. Heel af en toe geef ik er eens aan toe en mag deze puree op tafel komen. Dan is het extra genieten van al dit lekkers.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr kruimige aardappelen, gewassen
  • zout
  • 150 gr boerenboter, in blokjes gesneden, op kamertemperatuur
  • 75 ml verse melk, warm
  • peper van de molen
  • nootmuskaat

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de ongeschilde aardappelen goed gaar in gezouten water.
  • Laat ze uitdampen op het vuur zodat ze zo droog mogelijk zijn.
  • Verwijder de schilletjes met een mesje.
  • Duw de aardappelen door een pureeknijper of nog liever door een fijne passe-vite of tamis (heel fijne zeef). 
  • Meng de blokjes boter geleidelijk aan door de aardappelen. Gebruik een silicone spatel zodat de aardappelen de boter goed opnemen vooraleer je de volgende blokjes boter toevoegt.
  • Voeg wat warme melk toe tot de aardappelpuree de gewenste consistentie heeft.
  • Kruid met vers gemalen peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.

TIP:

Verse melk koop je bij de boer. Die is niet alleen perfect in deze aardappelpuree maar je kan er ook heerlijke rijstpap, banketbakkersroom,... mee maken.
Was je pureeknijper, passe-vite of tamis zo snel mogelijk af. Niets ambetanter dan deze toestellen schoon te maken als wanneer de aardappel opgedroogd is.

Reacties