Lamsgehaktballetjes in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Lamsgehakt, kruiden uit het Midden-Oosten, het zoete van de gedroogde abrikozen en pit van de Aleppo peper. Rol er balletjes van, bak ze even aan vooraleer je ze in de tomatensaus laat garen. Deze keer heb ik de saus gemixt maar je kan ze ook rustiek laten. Zit er niet genoeg vet in je lamsgehakt? Voeg dan een eetlepel olijfolie toe aan de mix, zodat ze toch mooi sappig zijn.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • snuif zout
  • peper van de molen
  • 2 koffielepels komijnpoeder
  • 2 koffielepels korianderpoeder
  • 1 blik tomatenblokjes van een goed merk
  • 500 gr lamsgehakt
  • 8 gedroogde abrikozen, fijngesnipperd
  • 1 koffielepel gedroogde munt
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 25 gr paneermeel
  • snuif kaneelpoeder
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 50 gr bloem

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de knoflook toe en bak die even mee.
  • Kruid met zout, peper, komijn en koriander. Bak de kruiden even mee.
  • Doe de helft van de gebakken uien in een kom, laat de rest in de kookpot.
  • In de kookpot doe je de tomatenblokjes. Spoel het blik met warm water en giet dat ook in de pot.
  • Warm de tomaten goed door en laat ze dan een half uurtje pruttelen op laag vuur.
  • Bij de gebakken uien in de kom, voeg je het gehakt, de gesnipperde abrikozen, de munt, peterselie, het ei, het paneermeel, de kaneel en de Aleppo peper toe.
  • Maak je handen lichtjes vochtig met koud water en kneed het gehakt goed door elkaar.
  • Maak 24 balletjes van het gehakt.
  • Rol de gehaktballetjes door de bloem en schud overtollige bloem af.
  • In een pan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Bak de balletjes rondom bruin en leg ze dan in de tomatensaus om te garen.
TIP:

Voeg water toe aan de saus als ze te dik of te droog wordt.
Ik heb sperzieboontjes gekookt en deze nog even laten meegaren met de balletjes in de saus.
Je kan ook verse munt snipperen en toevoegen aan het lamsgehakt ipv gedroogde munt.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties