Brood met zongedroogde tomaatjes en groene olijven

Foto Cathy Van de Moortele

Samen met de oudste dochter en haar vriend, hadden we een reservatie voor de lunch bij Raam in Lokeren. Wat een trendy plek! Gelegen langs de grote baan, in een oude directeurswoning, vind je dit gerenoveerde pand met een boeiende kaart. Niet één gerecht op de kaart waar ik mijn neus voor optrok, in tegendeel. Onze schoonzoon opperde dat we van elk gerecht iets konden proeven (ik beaamde met heel veel zin), maar we kozen toch voor de lunch, met uitbreiding van een extra gerechtje. 
We kregen vers gebakken brood, nog warm van de oven. Dat was -  zonder overdrijven - het lekkerste brood dat ik al ooit gegeten had. Wow! Ik wou meteen thuis ook aan de slag, maar wist al dat het nooit hetzelfde zou kunnen zijn. Maar wees gerust, dit is ook een heel lekker brood! En als je langs gaat bij Raam: geniet!

Wat hebben we nodig:

  • 275 ml water
  • 20 gr verse gist
  • 500 gr witte broodbloem
  • 8 gr zout
  • 30 ml olijfolie
  • 150 gr ontpitte, groene olijven, in plakjes gesneden en drooggedept
  • 55 gr zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en drooggedept, in reepjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Los de gist op in het water, met een garde.
  • Doe er 100 gr van de bloem bij en meng goed.
  • Laat dit voordeegje 30 min staan.
  • Stort de rest van de bloem bij het voordeegje.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Voeg het zout toe van zodra het deeg samenhangend wordt.
  • Voeg daarna ook de olie toe.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 30 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg en bol het nu strak op. 
  • Leg het deeg opnieuw in de kom met deksel en laat het 30 min rusten.
  • Ontgas het deeg.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen en voeg aan elk deel de helft van de olijven en zongedroogde tomaten toe.
  • Kneed alles nog eens goed door elkaar.
  • Vorm twee langwerpige broodjes van het deeg en laat ze 1u afgedekt rijzen op een bakplaat met bakpapier.
  • Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 220°C.
  • Bestuif de broden met wat bloem, wrijf die voorzichtig open met je hand en snij een kruis in de broden met een scherp (lame) mesje.
  • Bak de broden 30 min of tot de bodem hol klinkt wanneer je er op klopt.

TIP:

Dit brood is heel erg lekker bij soep of op een kaas- of tapasavond.
Ik koop mijn olijven graag bij Arabische winkeltjes. Er staan grote kommen met olijven en je mag altijd proeven. Zo weet je meteen wat jij lekker vindt. Ik heb olijven gekozen met knoflook en pepers.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties