Ramadan rode linzensoep

Foto Cathy Van de Moortele

Recht uit het Midden-Oosten, uit de regio waar de oorlog steeds vreselijker vormen aanneemt. Gaza, ooit een prachtige strip, boordevol mensen die hun eigen leven leidden, die aan het werk waren, die een gezin hadden. Het prachtige Gaza, aan de zee, met een rijke cultuur en een heerlijke keuken. Jullie zullen Gaza heropbouwen, want dat is wat jullie doen: jullie veerkracht is bewonderenswaardig. Gaza is van jullie en zal altijd van jullie zijn. 
Blijven we wegkijken en doen we alsof er geen genocide plaats vindt? Vinden we het ok dat kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen die allemaal burgers zijn zoals jij en ik, afgeslacht worden zonder pardon? Zijn we immuun geworden voor dit leed? 
Shareef, deze shorabet adas mocht ik samen met jou delen tijdens de Ramadan. Je frituurde er croutons bij van Libanees brood en je perste verse citroen uit boven mijn kommetje soep. Ze was bijzonder lekker.

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml olijfolie + extra voor de afwerking
  • 200 gr uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 koffielepel tomaten/paprikapuree (optioneel)
  • 140 gr wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 175 gr aardappel, geschild en in fijne brunoise gesneden
  • 275 gr rode linzen, gewassen en uitgelekt
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1600 ml water, heet
  • enkele partjes citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de 60 ml olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Roer de tomaten/paprikapuree door de uien en bak die even mee. Deze stap is optioneel, er zit geen tomaten/paprikapuree in het originele recept, maar ik vind de kleur zo mooi!
  • Voeg de wortel en aardappel toe en fruit die even mee, zonder te laten kleuren.
  • Voeg de linzen toe en roer goed om.
  • Kruid met peper, zout, verkruimelde bouillonblokjes en komijn.
  • Overgiet alles met het hete water en breng de soep aan de kook.
  • Laat de soep zo'n 25 min garen op medium vuur onder deksel.
  • Mix de soep glad.
  • Giet de soep in kommen en werk af met een drizzle olijfolie, vers geperst citroensap en krokant gebakken croutons.

TIP:

Voor de croutons: snij Libanees brood in vierkantjes en frituur ze goudbruin in zonnebloemolie. De olie kan je recupereren en opnieuw gebruiken.
Is de soep te dik? Voeg dan extra water toe.

Reacties