Volkoren pita brood


Foto Cathy Van de Moortele

Ik krijg wel eens de vraag of je geen "gezondere" pita broden kan maken? Tuurlijk wel! Met volkoren meel. Ik had spelt volkoren meel in huis en heb dat gebruikt voor deze lekkere, zachte pita broden, ook wel gekend onder de naam: baladi (pita broden uit Egypte). En ik maak natuurlijk ook niet zomaar pita broden, ik wil ze ook wel vullen. Morgen krijgen jullie het recept voor die vulling! Stay tuned!

Wat hebben we nodig:

  • 200 ml water, lauwwarm
  • 6 gr verse gist
  • 8 gr suiker
  • 70 gr volkoren (spelt) meel
  • 280 gr volkoren (spelt) meel
  • 5 gr zout
  • 7 gr olijfolie
  • 35 gr volkoren (spelt) meel of nog beter: zemelen

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood.
  • Breek er de gist in en voeg de suiker toe. Meng met een garde.
  • Voe de 70 gr meel toe en meng opnieuw.
  • Dek af en laat dit voordeegje 30 min staan.
  • Voeg de rest van het meel toe, leg er het zout op en doe de olijfolie erbij.
  • Laat de Kenwood het deeg 10 min kneden op lage snelheid. Voeg extra meel of water toe indien nodig.
  • Haal het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en weeg het af.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties (80 gr).
  • Leg een paar grote keukenhanddoeken op tafel en bestrooi die met volkoren meel.
  • Duw de porties deeg uit in extra volkoren meel en rol ze uit met een deegrol, tot ze een diameter van 18 cm hebben.
  • Bestrooi ze met nog wat extra meel en leg ze op de handdoeken.
  • Dek de cirkels deeg af met een tweede handdoek en laat ze 30 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven tot 250°.
  • Klop overtollig meel van de pita broden. Leg telkens 1 brood op de bodem van de oven en sluit de deur snel, zodat de warmte niet kan ontsnappen.
  • Het brood zal al snel blazen beginnen vertonen.
  • Laat de pita helemaal opblazen (duurt ongeveer 30 sec) en draai hem dan voorzichtig om met een brede spatel. Laat hem nog 30 sec verder bakken en leg hem daarna op een rooster.
  • Ga verder met de rest van de pita broden.
  • De broden horen zacht te zijn. Bak ze niet te lang.

TIP:

Ik heb mijn Kenwood lasagnemaker gebruikt om het deeg uit te rollen tot cirkels, tem stand 3 van 9 standen. Zo zijn ze allemaal mooi even dik.




Reacties