Puree van zoete aardappel

Foto Cathy Van de Moortele

In één van de gerechten bij Raam in Lokeren, zat puree van zoete aardappel. What a delight! Ik was er meteen weg van. Geen twijfel dat ik het thuis niet zou proberen te maken. Ik kan je verzekeren, dat tegen we aan tafel gingen, de puree al bijna op was...

Wat hebben we nodig:

  • 750 gr zoete aardappelen, gewassen en geschild
  • 30 ml olijfolie
  • 15 gr donkerbruine suiker
  • peper van de molen
  • zout
  • 480 gr slagroom
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 4 steranijsjes
  • 25 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 koffielepel kurkuma

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zet een bakblik klaar.
  • Snij de zoete aardappelen in gelijke stukken (niet te klein) en doe ze in een kom.
  • Voeg de olijfolie, bruine suiker, peper en zout toe.
  • Hussel alles door elkaar.
  • Verdeel de aardappelstukken over de bakplaat en zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Rooster de aardappelen 30 min of tot ze goed zacht zijn.
  • Ondertussen doe je de slagroom met de laurier, knoflook en steranijsjes in een steelpan.
  • Breng de room aan de kook en laat hem op medium-hoog vuur voor de helft inkoken.
  • Pureer de zoete aardappelen in de blender.
  • Voeg de boter toe en cutter glad.
  • Zeef de room boven de zoete aardappelen en voeg ook de kurkuma toe.
  • Mix alles heel glad.
  • Kijk of er nog moet bijgekruid worden met peper en zout.

TIP:

Ik word hier zo blij van! Zoete aardappelen liggen hier altijd op voorraad. Ze bewaren ook langer dan gewone aardappelen en je kan er alle kanten mee uit.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties