Fluffy donutballetjes

Foto Cathy Van de Moortele

Vederlicht en lekker zoet: fluffy donutballetjes! Op mijn werk worden wekelijks van deze lekkere balletjes gefrituurd, elk met zijn eigen recept. De dames (meestal uit Somalië of Burundi) gebruiken geen weegschaal maar een geoefend oog om hun puffpuff te maken. Als "domme" Vlaming heb ik echter correcte maateenheiden nodig. We komen al dichter in de buurt van de balletjes die ik al te vaak gegeten heb tijdens mijn avondshift in het Opvangcentrum. Nog niet de echte puffpuff, maar ook superlekker!

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr patisseriebloem
  • 30 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 3 gr korrelgist
  • 1 ei, losgeklopt
  • 130 ml melk, lauwwarm
  • 20 gr boerenboter, gesmolten
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Voeg de suiker en het zout toe.
  • Strooi de gist aan de andere kant, weg van het zout.
  • Meng alles met een garde.
  • Voeg het losgeklopte ei toe en doe er ook de melk bij.
  • Als laatste mag de boter bij het beslag.
  • Meng alles kort door elkaar tot er geen bloem meer te zien is.
  • Dek af met plastic folie en laat het beslag een uurtje rijzen of tot het in volume verdubbeld is. Het beslag moet goed gerezen en schuimig zijn.
  • Zet een pan met voldoende olie op het vuur en warm die op. De olie mag niet te heet zijn. Medium-warm is wat je zoekt.
  • Breng het beslag over in een spuitzak met ronde spuitmond.
  • Met een schaar knip je stukjes beslag af boven de olie.
  • Laat de balletjes mooi kleuren aan alle zijden. Neem daar je tijd voor. De balletjes zullen omdraaien eens ze gebakken zijn aan één kant.
  • Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.

TIP:

Deze balletjes worden vaak nog afgewerkt met een glazuur van water en bloemsuiker of met gecondenseerde gesuikerde melk.
Je kan ook twee koffielepeltjes gebruiken om de donutballetjes te maken of een kleine koekjesschep.



Reacties