Egyptische kafta met tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Kafta zijn langwerpige gehaktrolletjes, heel populair in het Midden-Oosten. Ze zijn op hun best wanneer ze met liefde gegrild worden op de BBQ. Aangezien het vandaag toch behoorlijk regende, heb ik mijn grillpan zo heet mogelijk laten worden en de kafta hierop gegaard. Niet helemaal hetzelfde maar ze waren toch lekker!
Door tomaten en uien fijn te malen en toe te voegen aan het gehaktmengsel, houden we het vlees sappig en mals. 
Ik heb halal rundergehakt gebruikt (geen américain deze keer, want je hebt toch wel wat vetgehalte nodig) en mijn kruiden uit het Midden-Oosten uit het rek gehaald. De rijst met vermicelli doet het hier heel goed bij en de tomatensaus? Die maak je natuurlijk ook zelf.

Wat hebben we nodig:

  • 600 gr (halal) rundergehakt
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • een handvol platte peterselie
  • 1 kleine, sappige tomaat, in 4 gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel 7 kruiden
  • enkele chilivlokjes
  • snuifje kardamom
  • 1 - 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 40 gr paneermeel
  • 4 gr bakpoeder

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 2x 400 gr tomatenblokjes, gemixt
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 koffielepel suiker
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom.
  • In de keukenrobot mix je de ui met de peterselie, tomaat en knoflook.
  • Voeg dit mengsel toe aan het vlees.
  • Kruid met peper, zout, 7 kruiden, chili, kardamom.
  • Als het vlees wat extra vet kan gebruiken (het vlees zal dan ook makkelijker loskomen van de grillpan-, voeg dan 1 - 2 lepels olijfolie toe.
  • Doe het paneermeel en het bakpoeder erbij en kneed alles door elkaar met schone handen.
  • Verdeel het vlees in 8 gelijke porties (mijn kafta waren 100 gr per stuk) en rol ze tot ovale worsten tussen je handen. Zorg dat ze wat spitser aflopen naar de uiteinden toe.
  • Leg de kafta op een bord, dek af met folie en zet ze in de koelkast (tot 24u op voorhand).
  • In een steelpan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de knoflook toe. Laat de knoflook even meegaren.
  • Doe de tomatensaus erbij en kruid met azijn, suiker, peper en zout.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan een half uurtje rustig sudderen.
  • Voeg wat water toe als de saus te dik dreigt te worden.
  • Zet je grillpan op het vuur en laat ze goed heet worden.
  • Leg 4 kafta schuin in de pan.
  • Laat ze mooi kleuren.
  • Draai de kafta om van zodra ze loslaten. Laten ze nog niet los van de pan, dan ben je te vroeg om ze om te draaien.
  • Zorg dat ze aan 4 zijden gegaard zijn.
  • Serveer de kafta met de tomatensaus en rijst met vermicelli.

TIP:

Het bakpoeder zorgt dat het vlees sappig blijft.
Je kan een deel van het vlees ook vervangen door lamsgehakt.

Reacties