Kaneelcake

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van kaneel in minimale dosering. De geur doet me terugdenken aan onze tijd in Amerika. We hebben daar heel mooie vakanties gehad en ik hou ervan om af en toe iets klaar te maken dat me doet dromen over een trip naar Florida.
Kaneelcake dus. We bouwen de cake op in laagjes beslag met daartussen een mengeling van kaneelsuiker, in een dun laagje. De cake is smeuïg en licht en de kaneel is net goed.

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr donkerbruine suiker
  • 4 gr kaneelpoeder
  • 170 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 2 eieren
  • 250 gr patisseriebloem
  • 6 gr bakpoeder
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 240 ml karnemelk
  • 1 koffielepel vanille extract
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een ronde bakvorm van 22 cm diameter met bakpapier. Vet het bakpapier lichtjes in met bakspray.
  • Meng de donkerbruine suiker met het kaneelpoeder in een kommetje. Gebruik hiervoor een kleine garde.
  • Doe de boter in de kom van de Kenwood en klop ze zacht met de K-klopper.
  • Voeg de suiker toe en laat de Kenwood alles goed mengen. Neem hier je tijd voor.
  • Voeg de eieren één voor één toe en meng goed na elke toevoeging.
  • In een kom meng je de bloem met het bakpoeder, natriumbicarbonaat en het zout.
  • Voeg afwisselend bloem en karnemelk toe aan het beslag en klop telkens goed.
  • Doe de vanille er bij en klop een laatste maal.
  • Giet 1/3 van het beslag in de voorbereide vorm en effen het oppervlak met een klein spateltje.
  • Strooi hierover de helft van de kaneelsuiker.
  • Giet opnieuw 1/3 beslag over de kaneelsuiker en effen het oppervlak met een klein spateltje.
  • Strooi de rest van de kaneelsuiker over het beslag en eindig met een 3e laagje beslag.
  • Effen opnieuw het oppervlak.
  • Bak de cake 55 - 60 min. Hij zal mooi kleuren.
  • Laat de cake 20 min afkoelen in de vorm op een rooster en ontvorm hem daarna.
  • Laat de cake helemaal afkoelen.
  • Bestuif de cake met bloemsuiker net voor het serveren.

TIP:

Is je boter te hard? Smelt ze niet. Snij ze in kleine blokjes en laat die even staan op kamertemperatuur.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties