Maaltijdsoep met gebraden kip

Foto Cathy Van de Moortele

Restjes gebraden kip, wat doe je er mee? Heel uitzonderlijk had mijn man zijn eten zelf klaargemaakt omdat ik niet thuis kon zijn. Een gemarineerde kip in de airfryer, pommes duchesse erbij en een tomatensalade. Hij kan flink eten, maar er was toch een halve kip over. Wat doe je daar dan mee? Je maakt er een maaltijdsoep mee bijvoorbeeld. Let's do it!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in brunoise gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in rondjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 vastkokende aardappelen, gewassen, geschild en in brunoise gesneden
  • 40 gr bloem
  • 375 ml melk
  • 1 l  kippenbouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • thijm
  • restjes braadkip, in hapklare stukken
  • 100 gr edamam boontjes (bevroren)
  • 1 blikje maïskorrels, gespoeld
  • Aleppo peper
  • platte peterselie, gesnipperd
  • Libanees brood

Hoe gaan we te werk:

  • Doe wat olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg daarna de selder en wortel toe.
  • Laat de groentjes zachter worden op een medium vuur, zonder ze te laten kleuren.
  • Doe de knoflook, laurier en aardappelblokjes bij de andere ingrediënten.
  • Strooi de bloem over de groenten en meng goed tot de bloem wordt opgenomen.
  • Blus met de melk en de bouillon.
  • Breng de soep aan de kook, kruid ze met peper, zout en thijm en laat ze dan 20 min pruttelen of tot de aardappelen gaar zijn.
  • Voeg de kip, bevroren edamame en maïs toe aan de soep en warm nog eens goed door.
  • Verdeel de soep over diepe kommen en werk af met Aleppo peper en platte peterselie.
  • Snij het Libanees brood in repen en daarna in vierkantjes en frituur ze goudbruin in olijfolie op medium warmte. Serveer het krokante brood bij de soep.

TIP:

Ik droog graag blokjes oud brood in mijn airfryer. Zo kan je ze heel lang bewaren. Op het moment dat ik ze wil gebruiken, bak ik ze nog even in olijfolie tot ze bruin en krokant zijn.
Verfris de soep met vers citroensap.
Geen edamame fan? Vervang ze dan door diepvrieserwtjes of sperziebonen.

Reacties