Okra stoofpotje uit Egypte

Foto Cathy Van de Moortele

Okra wordt bij ons niet echt gegeten, maar je vindt het in tal van andere culturen. In Egypte spreken ze over bamia en het wordt graag gegeten als stoofpotje. 
De bamia vind je diepgevroren in oa Turkse, Afrikaanse, Afghaanse en Arabische winkeltjes. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 1 blik tomatenblokjes, gemixt met de staafmixer
  • 1 blokje maggi (bouillonblokje)
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 400 gr (gesneden) okra, bevroren

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pot.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de knoflook toe.
  • Fruit de knoflook mee tot het lekker gaat ruiken.
  • Giet de tomatensaus bij de uien en vul het blik voor de helft met water. Voeg dat ook toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan op een medium-laag vuur 30 min pruttelen.
  • Verkruimel de maggi in een kopje heet water en voeg dat toe aan de saus, samen met de ghee.
  • Kruid met peper, zout en kaneel.
  • Voeg de bevroren okra toe en laat alles nog zo'n 30 min sudderen. Zet een deksel schuin op de pot.
  • De bamia is klaar wanneer hij zacht is en de saus mooi dik is.

TIP:

Lekker met Egyptische rijst en Libanees brood.
De maggi bouillonblokjes zijn superlekker! Je vindt ze in kleine vierkante blokjes of de rechthoekige, zoals wij onze bouillonblokjes gewend zijn. Te koop bij oa Turkse, Afghaanse, Arabische supermarkten.

Reacties