Okra stoofpotje uit Egypte

Foto Cathy Van de Moortele

Okra wordt bij ons niet echt gegeten, maar je vindt het in tal van andere culturen. In Egypte spreken ze over bamya en het wordt graag gegeten als stoofpotje. 
De bamya vind je diepgevroren in oa Turkse, Afrikaanse, Afghaanse en Arabische winkeltjes. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 kg rijpe tomaten, gemixt met de staafmixer
  • 1 bokaal tomatensaus natuur
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 zakken okra (diepvries), bevroren
  • 1 stuk groene peper (Turkse paprika), in fijne brunoise gesneden
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • peper van de molen
  • zoet paprikapoeder
  • Aleppo peper (pul biber)
  • snuif vegeta (groentezout)
  • snuifje suiker
  • 1 koffielepel kipkruiden
  • nootmuskaat, vers gemalen
  • snuif zout
  • sap van 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen met een klontje boter in een pot.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de knoflook toe.
  • Fruit de knoflook mee tot het lekker gaat ruiken.
  • Doe de tomatenblokjes bij de uien en laat ze wat zachter worden.
  • Giet de gemixte tomaten bij de uien en voeg ook de bokaal tomatensaus toe.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Meng de kruiden in een kommetje en voeg ze toe aan de saus.
  • Laat de saus 30 min pruttelen op laag vuur.
  • Voeg het citroensap toe.
  • Laat de bamya verder garen zonder deksel.
  • De bamya is klaar wanneer hij zacht is en de saus mooi dik is.

TIP:

Lekker met Egyptische rijst en Libanees brood.
Bamya en de Turkse paprika is te koop bij oa Turkse, Afghaanse, Arabische supermarkten.
Geef nog extra partjes citroen bij de bamya.

Reacties