Spaghetti met pastinaak en shii-take
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik had nog verse spaghetti over van eerder deze week, genoeg om een nieuw gerecht te bedenken. In mijn koelkast vond ik nog een pastinaak en een papieren zakje met prachtige shii-take. Twee aardse smaken samen. Leek me wel leuk om daar iets mee te doen. Het aardse van de groenten kreeg wat zachtheid van de room, met de smaak van salie. Wat denk je? Extra kaas er bij?
Eet jij ook zo graag pasta? Op mijn blog vind je ontzettend veel pastarecepten, voor elk wat wils. Typ pasta in de zoekfunctie op mijn blog en ga je gang!
Wat hebben we nodig:
- verse pasta, op basis van 100 gr eieren, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
- 400 ml slagroom
- 10 salieblaadjes + 10 extra voor de afwerking
- 200 gr shii-take, steeltjes verwijderd
- 1 grote pastinaak, geschraapt
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
- blaadjes van enkele jonge takjes thijm
- olijfolie
- Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
- Laat het pastadeeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
- Snij het deeg in 4 delen en dek 3 delen opnieuw af.
- Rol 1 deeg pasta uit tem stand 6 (van 9 standen) op je pastamachine.
- Doe dat ook voor de 3 andere delen.
- Bebloem de lasagnevellen met wat extra semola en verwerk ze dan tot spaghetti.
- Laat de spaghetti kort drogen op een horizontaal pastarek.
- Doe de room in een sauspan en leg er de salieblaadjes in.
- Breng de room aan de kook, zet hem van het vuur en laat hem 20 min trekken.
- Gooi daarna de salieblaadjes weg en hou de room apart.
- Snij de shii-take in plakken.
- Zet een grote antikleefpan op het vuur en warm die op zonder vetstof.
- Bak de champignons mooi bruin aan beide zijden.
- Kruid met peper en zout.
- Schep de shii-take in een kommetje. Veeg de pan niet uit.
- In de pan van de shii-take, laat je wat olijfolie warm worden.
- Frituur de extra salieblaadjes mooi krokant op medium-laag vuur en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Laat de olie in de pan.
- Trek slierten van de pastinaken met de dunschiller.
- Bak de pastinaakslierten kort in de olijfolie, tot ze goudbruin gekleurd zijn.
- Kruid de pastinaak met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
- Voeg de room en shii-take toe aan de pan met de pastinaakslierten.
- Strooi de thijmblaadjes in de saus.
- Ondertussen kook je de pasta al dente in ruim, gezouten water.
- Voeg de beetgare spaghetti toe aan de saus, samen met een pollepel pastakookvocht.
- Warm nog even goed door.
- Schep de pasta met de saus in 2 diepe kommen en werk af met vers geraspte Parmezaanse kaas, gefrituurde pastinaak en de krokante salieblaadjes. Maal nog wat zwarte peper over de kommen pasta.
TIP:
Salie geeft superveel smaak af. Ook de nootmuskaat doet het hier goed in combinatie met de room, salie en pastinaak.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties