Spaghetti al pomodoro en burrata

Foto Cathy Van de Moortele

Heerlijk vind ik dit... ik was al enkele dagen griepachtig en met een verstopte neus, zware hoest en heel veel slijm, had ik niet echt zin om te koken. Maar wat miste ik al een bord vers gemaakte pasta? Mijn gemoed kwam een beetje terug toen ik besloot om verse pasta te maken. Onze kippen zijn nog niet in topvorm en nog een beetje in wintermodus, dus ik ben zuinig op hun eieren. Voor dit pastagerecht heb ik 2 eieren gebruikt en dat was perfect. De burrata doet het er heel goed bij.
Kies een goed merk voor de passata (bv een Italiaans merk), want tenslotte is dat toch het hoofdingrediënt van je saus en dat wil je toch proeven in je bord.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 1 grote fles passata
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • enkele takjes verse basilicum
  • zout
  • 1 burrata, uitgelekt en op kamertemperatuur
  • enkele mooie blaadjes basilicum

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg afgedekt 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4 porties.
  • Dek de niet gebruikte porties weer af.
  • Rol 1 portie deeg uit met de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen).
  • Bestuif het vel met semola en verwerk het tot spaghetti.
  • Ga zo door tot alle deeg is opgebruikt.
  • Bestuif de spaghetti met semola en laat hem kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en laat er een bodempje olijfolie in opwarmen.
  • Giet de passata in de pan en voeg de knoflook en takjes basilicum toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan op medium-laag een half uurtje pruttelen of tot ze voor de helft is ingekookt.
  • Gooi de basilicum weg.
  • Haal de knoflook uit de saus en plet hem met je mes. Voeg de knoflook weer toe aan de saus.
  • Kruid de saus met zout.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Kook de spaghetti al dente en voeg hem, samen met een pollepel pastakookvocht, toe aan de saus.
  • Warm de pasta nog even goed door in de saus, zodat de pasta saus kan opnemen. 
  • Verdeel de pasta met de saus over 2 diepe borden.
  • Lepel extra saus over de pasta.
  • Breek de burrata in twee en verdeel hem over de pasta.
  • Rol de blaadjes basilicum op en snij ze in fijne sliertjes.
  • Drizzle nog wat olijfolie over de spaghetti en werk af met de sliertjes basilicum.

TIP:

Burrata is zoals mozzarella, maar dan gevuld met room. Meng deze kaas door je pastagerecht voor een romig effect.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties