Barm cakes
Foto Cathy Van de Moortele |
Je denkt allicht aan cake, maar barm cakes zijn eigenlijk broodjes, pistoleetjes. In Schotland vind je deze broodjes onder verschillende namen en je eet ze - net als onze pistolets - best op de dag zelf. Dat vind ik trouwens zo voor elke vers gebakken broodsoort.
Voeg reuzel (smout) of boter toe aan het deeg voor extra smaak. Uit dit recept haal je 8 broodjes. Zorg dat het deeg de tijd krijgt om mooi te rijzen zodat de broodjes luchtig zijn.
Wat hebben we nodig:
- 100 ml melk, lauwwarm
- 200 ml water, lauwwarm
- 5 gr suiker
- 15 gr verse gist
- 500 gr witte broodbloem
- 10 gr zout
- 30 gr boter
Hoe gaan we te werk:
- Doe de melk met het water in de kom van de Kenwood.
- Los de suiker op in het vocht.
- Verkruimel de gist in het vocht en los alles op met een garde.
- Stort de bloem op het vocht en laat de Kenwood het deeg kneden met de kneedhaak.
- Eens alles mooi samen komt, voeg je het zout toe.
- Laat het deeg even verder kneden en voeg dan pas de boter toe.
- Kneed het deeg zo'n 11 min.
- Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
- Haal het deeg uit de kom en ontgas het door er met je vuisten in te slaan. Kneed het deeg weer even door.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en bol ze mooi op.
- Bestuif de bakplaat met wat bloem en leg de deegballetjes er met enige tussenruimte op.
- Dek af met een propere handdoek.
- Laat de broodjes 1u rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Bak de broodjes 12 - 15 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
- Wikkel de broodjes meteen na het bakken in een handdoek en laat ze zo afkoelen.
TIP:
Je kan de broodjes ook langer bakken om ze krokant te maken. Wikkel ze dan niet in een handdoek na het bakken.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties