Tagliatelle met kastanjechampignons en burrata

Foto Cathy Van de Moortele

Eenvoudige gerechten met eerlijke ingrediĆ«nten. Borstel de champignons schoon en verwijder eventuele harde uiteinden van de steeltjes. Je kan ook een stukje huishoudrol gebruiken om het vuil van de champignons te halen als je dat makkelijker vindt of geen borsteltje voor handen hebt. 
Burrata is zo lekker, ik haal hem dan ook regelmatig in huis. Net zoals mozzarella, maar dan beter. In het midden van de bol kaas zit room en als je de burrata mengt door een gerecht, ja, wat kan ik nog meer zeggen?

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • 400 gr kastanjechampignons, schoongemaakt
  • olijfolie
  • 1 banaansjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • 50 ml witte wijn
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele takjes thijm, gerist
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 burrata, uitgelekt en op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een ziploczakje en verwerk het dan tot tagliatelle.
  • Laat de tagliatelle kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Snij de champignons kleiner.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan en fruit er de sjalot in aan.
  • Roer de knoflook door de sjalotjes en bak die even mee.
  • Doe de champignons erbij en laat ze onaangeroerd bakken tot ze kleur krijgen.
  • Schud af en toe met de pan, maar geef ze de kans om te kleuren zonder dat ze gaan stomen.
  • Blus de champignons met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Kruid de champignons met peper, zout en thijmblaadjes.
  • Kook de pasta al dente en voeg hem, samen met een pollepel pastakookvocht, toe aan de champignons.
  • Voeg wat extra olijfolie toe om het smeuĆÆger te maken.
  • Strooi de peterselie over het gerecht en meng nogmaals goed.
  • Scheur de burrata over de pasta en meng hem er goed door. Je zal nu een romig gerecht krijgen.
  • Verdeel de pasta over 3 kommen.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Banaansjalotten zijn langwerpige sjalotten.
Met mijn kleine microplane rasp ik niet alleen nootmuskaat maar ook knoflook, zodat je geen stukjes knoflook in je gerecht terug vindt.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties