Wit brood in de broodbakbol

Foto Cathy Van de Moortele

Geen idee hoe lang ik mijn broodbakbol al heb, maar hij is al meer dan ettelijke keren gebruikt. Het is een soort mini-oven om in je oven te plaatsen, zodat het brood mooi knapperig bakt door de stoom die in de bol wordt gecreëerd en op het brood neervalt. Tijdens de eerste 20 min van de baktijd, zet ik de temperatuur op 230°C en bak ik het brood met de koepel op de schaal. Daarna bakken we nog 20 min verder, met een temperatuur van 210°C en zonder de koepel, zodat het brood ook een kleurtje krijgt. Hoor je het kraken?

Wat hebben we nodig:

  • 12 gr verse gist
  • 280 ml water, op kamertemperatuur
  • 500 gr witte broodbloem
  • 8 gr zout
  • 15 gr boter

Hoe gaan we te werk:

  • Verkruimel de gist in de kom van de Kenwood en giet er het water over.
  • Met een garde los je de gist op in het water.
  • Voeg 100 gr van de bloem toe en meng met de garde.
  • Laat dit voordeegje 15 min staan.
  • Voeg de rest van de bloem toe en laat de Kenwood het deeg 11 min mengen op lage snelheid.
  • Van zodra je ziet dat het deeg samen komt, mag je het zout toevoegen.
  • Eens het zout is opgenomen, doe je ook de boter er bij.
  • Bol het deeg losjes op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 20 min rijzen.
  • Ontgas het deeg en bol het nu wat strakker op. Leg het deeg weer in de lichtjes ingevette kom met deksel en laat het nogmaals 20 min rijzen.
  • Ontgas het deeg en bol het nu op tot het brood dat je zo meteen zal bakken.
  • Leg de deegbal omgekeerd in een rijsmandje (of leg het meteen op de broodbakschaal met de koepel er over) en dek af met een handdoek.
  • Laat het brood 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 230°C.
  • Draai het rijsmandje voorzichtig om, zodat het brood uit het mandje op de schaal terecht komt.
  • Bestuif het brood lichtjes met wat bloem en wrijf het met je hand voorzichtig over het brood.
  • Met een scherp lame mesje kan je het brood insnijden om het wat meer karakter te geven en om het brood te laten openscheuren op de plaats waar jij dat wil.
  • Zet de koepel op het brood en zet de broodbakbol in de oven voor 20 min.
  • Verwijder de koepel, verlaag de temperatuur naar 210°C en laat het brood nog 20 min verder bakken.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster. 

TIP:

Tijdens het afkoelen, zal je het brood horen kraken. Heerlijk!

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties