Delmonico aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele

Het oorspronkelijk recept zou dateren uit 1923, wanneer het voor het eerst zou gemaakt geweest zijn in Restaurant Delmonico in New York. Geen idee of het waar is, maar ik wou ze graag eens maken en kijken of ze echt zo bijzonder waren.
Kook de frietaardappelen 10 min voor of tot je ze net kan inprikken met een mesje. Neem je tijd, want deze aardappelen zet je best een nachtje in de koelkast om ze de volgende dag af te bakken. 

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr frietaardappelen, niet geschild, gewassen
  • zout
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml volle melk
  • peper van de molen
  • zout 
  • nootmuskaat
  • 1 koffielepel mosterdpoeder
  • 75 gr Emmental, vers geraspt + extra voor de afwerking
  • 45 gr koude boter, in plakjes gesneden
  • paprikapoeder
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de frietaardappelen in gezouten water tot je ze net kan inprikken met een scherp mesje.
  • Spoel ze onder koud water om ze snel af te koelen.
  • Pel de aardappelen.
  • Snij de aardappelen tot (niet al te) dikke of dunnere frietjes.
  • Beboter een ovenschaal en leg de frietjes er in.
  • Doe de slagroom met de melk in een sauspannetje en breng die aan de kook.
  • Kruid met peper, zout, vers geraspte nootmuskaat en mosterdpoeder.
  • Eenmaal de melk kookt, zet je hem van het vuur en laat je er de kaas in smelten.
  • Laat de saus 10 min afkoelen en giet ze dan over de frietjes.
  • Laat alles afkoelen tot op kamertemperatuur en dek de schaal dan af met plastic folie.
  • Zet de schaal een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verwijder de folie en verdeel de boter over de aardappelen.
  • Bestuif het geheel met paprikapoeder.
  • Schuif de schotel voor 60 - 75 min in de oven.
  • Strooi nog wat extra kaas over de schotel en zet hem even onder de gratin.
  • Werk af met peterselie.

TIP:

Vervang gerust het mosterdpoeder door gewone mosterd.

Reacties