Libanese kafta bil sanieh

Foto Cathy Van de Moortele

Rundergehakt (of lamsgehakt), aardappelen, uien, paprika's: we maken er een heerlijke ovenschotel van. Door het toevoegen van de tomaten zorgen we voor een sappig gerecht. De allspice en 7 spice vind je in Turkse of Arabische winkeltjes.
De aardappelschijven worden gedeeltelijk voorgegaard omdat ze meer tijd nodig hebben dan het vlees. 
Schik het vlees in de ovenschotel en hou ruimte vrij aan de zijkanten voor de groenten. Geniet!
Dit gerecht krijg ik regelmatig voorgeschoteld op het werk. Shareef komt uit het noorden van Gaza en wacht al meer dan een jaar bij ons in het vluchtelingencentrum op nieuws of hij al dan niet in België kan blijven. Hij is een uitstekende kok en weet ons altijd blij te maken met zijn heerlijke ovenschotels. Shareef, bedankt voor jouw advies!

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • zout
  • peper van de molen
  • snuif allspice
  • 1 koffielepel 7 spice
  • snuifje kaneel
  • 1 eierdooier
  • 35 gr paneermeel
  • 400 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • olijfolie
  • 300 gr tomaten, gesneden
  • 1 paprika, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 50 gr tomatenpuree
  • 400 ml water, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Meng het gehakt met de gesnipperde ui, peterselie en de kruiden.
  • Voeg de eierdooier en het paneermeel er aan toe en meng met je handen.
  • Vet een ovenschotel in met wat olie en verdeel het gehakt in de schotel. Het moet een platte schijf worden. Hou plaats aan de zijkanten voor de groenten.
  • Snij de aardappelen in gelijke plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp mes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een diepe pan op het vuur en doe er een laag olijfolie in.
  • Frituur de aardappelen tot ze wat kleur krijgen. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Laat de aardappelen uitlekken op keukenpapier.
  • Schik de aardappelschijven rond het vlees. Kruid ze met zout.
  • Leg daarop een laagje tomaatjes, daar bovenop paprikareepjes en de uienringen. Kruid elke laag met peper en zout.
  • Los de tomatenpuree op in het hete water en giet deze saus over het gerecht.
  • Schuif de schotel voor 1u in de oven.

TIP:

Traditioneel wordt dit gerecht gegeten met vermicelli rijst en Libanees brood. Heel lekker natuurlijk maar voor mij teveel koolhydraten voor één maaltijd. 
Je kan de aardappelschijven ook voorgaren in de oven als je ze niet wilt frituren. Of je stoomt ze gedeeltelijk gaar.
Voor de saus heb ik gekozen voor een tomaten/paprikapuree uit de Turkse winkel.
De groenten liggen alleen aan de zijkant, niet op de bovenkant van het vlees.
De olie van de aardappelen kan je gewoon opnieuw gebruiken.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties