Aubergine bolognaise

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had gehakt in huis gehaald, maar wist nog niet goed wat ik er mee zou maken. Balletjes? Frikandon? Een ovenschotel? Of misschien gewoon dit: aubergine bolognaise! Want die twee aubergines in mijn koelkast smeekten om verwerkt te worden. Geen slechte beslissing!

Wat hebben we nodig:

  • 2 grote aubergines
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel zoete paprika (of gerookte)
  • zout
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 400 gr gehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 gr paprika, in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • 275 gr rijpe tomaten, gemixt met de staafmixer
  • 200 gr geraspte mozzarella

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een bakplaat klaar.
  • Snij de uiteinden van de aubergines weg.
  • Snij ook twee dunne plakken van de twee zijkanten weg.
  • Snij beide aubergines in 4 plakken.
  • Leg de plakken aubergine op de bakplaat en bestrijk ze met een mengsel van olijfolie, paprikapoeder en zout. Doe dat aan beide zijden.
  • Bak de aubergines 15 min voor.
  • In een hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Fruit de uitjes glazig en voeg dan het gehakt toe.
  • Laat het gehakt een beetje kleuren en breek het mooi op in kleine stukjes.
  • Roer de tomatenpuree door het gehakt en laat het even meebakken.
  • Strooi de paprikablokjes over het vlees en kruid met peper en zout.
  • Giet de gemixte tomaten bij het vlees en zet een deksel op de pan.
  • Laat de bolognaise 30 min pruttelen. 
  • Leg de 4 grootste plakken aubergine op de bakplaat en schep er bolognaiseaus op.
  • Strooi de helft van de kaas over de saus.
  • Dek af met een tweede laag aubergine.
  • Schep ook hier weer saus op en strooi de rest van de kaas over de saus.
  • Zet de bakplaat voor 30 min in de oven.
  • Kan de kaas nog een korstje waarderen? Zet de bakplaat dan nog even kort onder de grill.

TIP:

Ik heb een mengeling van tomatenpuree/paprikapuree gebruikt. Te vinden in de Turkse supermarkt.
Mijn paprikablokjes waren een mengeling van groene en rode paprika. Je kan ook andere kleuren gebruiken.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties