Aubergine bolognaise
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik had gehakt in huis gehaald, maar wist nog niet goed wat ik er mee zou maken. Balletjes? Frikandon? Een ovenschotel? Of misschien gewoon dit: aubergine bolognaise! Want die twee aubergines in mijn koelkast smeekten om verwerkt te worden. Geen slechte beslissing!
Wat hebben we nodig:
- 2 grote aubergines
- 100 ml olijfolie
- 1 eetlepel zoete paprika (of gerookte)
- zout
- olijfolie
- 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
- 400 gr gehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 200 gr paprika, in blokjes gesneden
- peper van de molen
- 275 gr rijpe tomaten, gemixt met de staafmixer
- 200 gr geraspte mozzarella
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zet een bakplaat klaar.
- Snij de uiteinden van de aubergines weg.
- Snij ook twee dunne plakken van de twee zijkanten weg.
- Snij beide aubergines in 4 plakken.
- Leg de plakken aubergine op de bakplaat en bestrijk ze met een mengsel van olijfolie, paprikapoeder en zout. Doe dat aan beide zijden.
- Bak de aubergines 15 min voor.
- In een hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
- Fruit de uitjes glazig en voeg dan het gehakt toe.
- Laat het gehakt een beetje kleuren en breek het mooi op in kleine stukjes.
- Roer de tomatenpuree door het gehakt en laat het even meebakken.
- Strooi de paprikablokjes over het vlees en kruid met peper en zout.
- Giet de gemixte tomaten bij het vlees en zet een deksel op de pan.
- Laat de bolognaise 30 min pruttelen.
- Leg de 4 grootste plakken aubergine op de bakplaat en schep er bolognaiseaus op.
- Strooi de helft van de kaas over de saus.
- Dek af met een tweede laag aubergine.
- Schep ook hier weer saus op en strooi de rest van de kaas over de saus.
- Zet de bakplaat voor 30 min in de oven.
- Kan de kaas nog een korstje waarderen? Zet de bakplaat dan nog even kort onder de grill.
TIP:
Ik heb een mengeling van tomatenpuree/paprikapuree gebruikt. Te vinden in de Turkse supermarkt.
Mijn paprikablokjes waren een mengeling van groene en rode paprika. Je kan ook andere kleuren gebruiken.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties