Libanese kaak
Foto Cathy Van de Moortele |
Een bewoner uit het opvangcentrum waar ik werk, bracht deze speciale vorm voor Libanese ma'amoul voor me mee uit Brussel. Het is een houten mal met een steel en iedere Libanese vrouw heeft deze vormen allicht in meerdere versies in huis. Ik besloot om Libanese kaak te maken met deze vorm. Ik moest ze gewoon maken, omdat ik hoorde hoe lekker ze zijn.
Door mahlab (aromatisch specerij uit het Midden-Oosten, gemaakt van kersenpitten) en anijs toe te voegen aan het deeg, bekom je de typische smaak voor deze koekjes.
Na het bakken bestuif je de koekjes met bloemsuiker. Ze kruimelen en smelten weg in je mond. Moet ik nog meer zeggen? Oja, uit dit recept haal je een flinke hoeveelheid koekjes. Net omdat ze zo verslavend zijn, zorgen we meteen voor een hele doos vol.
P.S. Ook in Gent of Brugge zag ik deze vormen in Arabische winkeltjes. Ik kocht er meteen ook het volle melkpoeder, de mahlab en het anijspoeder.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 200 ml zonnebloemolie
- 300 gr fijne griessuiker
- 2 eieren
- 115 gr volle melkpoeder
- 1 koffielepel vanille extract
- 3 gr bakpoeder
- 3 gr anijspoeder
- 3 gr mahlab
- 4 gr korrelgist
- 560 gr patisseriebloem + extra indien nodig
- bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
- Doe de boter met de olie en de suiker in de kom van de Kenwood.
- Klop alles mooi door elkaar met de K-klopper. Neem hier je tijd voor.
- Voeg de eieren één voor één toe.
- Voeg het melkpoeder, de vanille, het bakpoeder, anijspoeder, de mahlab en de korrelgist toe en meng opnieuw.
- De bloem mag in 4x toegevoegd worden. Gebruik een spatel om de zijkanten naar beneden te duwen indien nodig.
- Het deeg is zacht maar mag niet aan de handen blijven kleven. Voeg een beetje extra bloem toe moest dat wel het geval zijn..
- Dek het deeg af en zet het een half uurtje in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Zorg dat je koekjesvorm klaar ligt.
- Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg kort door op het werkblad.
- Maak balletjes van het deeg, rol ze kort door bloem en duw ze in de koekjesvorm.
- Met een mesje haal je overtollig deeg weg.
- Draai de vorm om en klop hem op je werkblad, zodat het koekje er uit valt.
- Schep het koekje op met een metalen spatel en leg het voorzichtig op de bakplaat.
- Voorzie enige tussenruimte tussen de koekjes.
- Ga zo verder tot alle koekjes gevormd zijn.
- Zet de bakplaten met de koekjes in de koelkast tot je klaar bent om te bakken. Op deze manier zullen ze best hun vorm behouden.
- Bak de koekjes 15 - 18 min of tot de onderkanten mooi goudbruin zijn.
- Het is de bedoeling dat de koekjes knapperig zijn.
- Bestuif de koekjes met bloemsuiker van zodra ze afgekoeld zijn.
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Bewaar deze koekjes in een blikken trommel om ze mooi krokant te houden.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties