Balletjes van groene linzen
Foto Cathy Van de Moortele |
Vegan balletjes! Knapperig, vol van smaak en leuk om te maken. Zorg dat de linzen zeker 3u kunnen weken in koud water, doe het anders de avond voordien al. Je hebt ook gekookte rijst nodig, die kan je ook daags voordien maken of een restje gebruiken van een warme maaltijd.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr groene linzen
- 70 gr rijst (of 170 gr gekookte rijst)
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
- 100 gr wortel, geschraapt en in 4 gesneden
- 1 teen knoflook, gepeld
- peper van de molen
- zout
- Aleppo peper (pul biber)
- korianderpoeder
- 1 eetlepel tomatenpuree
- snuifje suiker
- 10 gr bloem
- peper van de molen
- zout
- thijm, gerist
Hoe gaan we te werk:
- Doe de linzen in een kom en zet ze onder water. Ga er met je handen door om ze te wassen en giet het troebele water weg. Doe dat 3x of tot het water helder is.
- Zet de linzen nu onder koud water en laat ze minimum 3u (of gedurende de nacht) weken.
- Doe de rijst in een kom en zet die onder water. Ga met je handen door de rijstkorrels om te ze wassen en giet het troebele water weg. Doe dat 3x of tot het water helder is.
- Doe de rijst in een kookpot en giet er koud water bij. Zet je wijsvinger op de rijst. Het water moet komen tot aan het eerste vingerkootje.
- Kruid de rijst met zout en breng hem aan de kook.
- Van zodra de rijst kookt, verminder je het vuur naar medium-laag. Zet een deksel op de pan en zet de timer op 10 min.
- Laat het deksel op de pot maar neem de pot van het vuur weg. Laat de pot nog 10 min afgedekt staan (zonder te piepen). Er zou nu geen water meer in de pot mogen zitten en de rijst moet mooi fluffy en gaar zijn. Maak de korrels los van elkaar met een vork en laat de rijst afkoelen.
- Doe de linzen in een hoge maatbeker en mix ze glad met een staafmixer.
- In de keukenrobot mix je de ui met de wortel en de knoflook tot alles bijna fijn is.
- Doe wat olijfolie in een pan en fruit de groentjes glazig.
- Voeg de groentjes toe aan de gecutterde linzen en doe er ook de afgekoelde rijst bij.
- Kruid met peper, zout, Aleppo peper en korianderpoeder naar smaak.
- Dek deze vulling af en laat hem 30 min opstijven in de koelkast.
- Maak je handen lichtjes vochtig met wat water.
- Vorm balletjes van de vulling.
- Bak de balletjes rondom bruin in een pan met een ruime hoeveelheid olijfolie.
- In een andere pot meng je de tomatenpuree met de suiker en de bloem.
- Voeg 450 ml heet water bij de saus en meng goed met een klopper, zodat de bloem niet klontert.
- Kruid de saus met peper, zout en thijm.
- Laat de balletjes verder garen in de saus op een zacht vuur. Reken daar zo'n 20 min voor.
TIP:
Je kan de balletjes ook frituren in de friteuse.
De olie die je gebruikt voor de balletjes, kan je zeven, recycleren en opnieuw gebruiken.
Neem gerust paprikapuree ipv tomatenpuree voor de saus, als je die in huis hebt. Das nog meer smaak!
Goed voor 32 balletjes.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties