Hartige pakketjes met spinazie

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had veel verse spinazie in huis gehaald en wou daar iets leuks mee doen. Heel geslaagd!
Je kan deze hap zowel warm als koud eten, ideaal voor in de lunchbox dus.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr natuur yoghurt
  • 90 ml water
  • 8 gr zout
  • 15 gr boter, op kamertemperatuur
  • 15 ml neutrale olie
  • 450 gr bloem
  • 350 gr spinazie, schoongemaakt, gewassen, gedroogd en fijngesneden
  • zout
  • olijfolie
  • 2 kleine uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (pul biber)
  • paprikapoeder
  • korianderpoeder
  • 1 ei, losgeklopt
  • nigellezaadjes
  • geroosterde sesamzaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de yoghurt met het water in een kom.
  • Los het zout er in op.
  • Meng de boter en de olie door het vocht en voeg de bloem toe.
  • Kneed tot een homogeen deeg dat niet aan de handen blijft plakken maar wel zacht is.
  • Laat het deeg 10 min afgedekt rusten.
  • Verdeel het deeg in 9 gelijke porties van ongeveer 85 gr. 
  • Bol de porties op en laat ze 10 min rusten onder een handdoek.
  • Ondertussen kruid je de versneden spinazie met zout. Kneed het zout goed in de spinazie.
  • In een pan laat je wat olijfolie warm worden.
  • Fruit de uisnippers glazig en laat ze lichtjes kleuren.
  • Voeg de knoflook toe en gaar even mee.
  • Kruid met peper van de molen, Aleppo peper, paprikapoeder en korianderpoeder en bak nog even verder tot de uien mooi gekleurd zijn.
  • Meng de warme uisnippers met de knoflook door de spinazie.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Rol een portie deeg uit tot een dunne cirkel.
  • Verdeel de vulling in 9 gelijke porties van ongeveer 50 gr.
  • Schep 1 portie vulling in het midden van de cirkel.
  • Vouw de bovenkant van het deeg over de vulling.
  • Vouw daarna de onderkant van het deeg over de vulling.
  • Duw de zijkanten van het deeg plat, zodat de vulling niet weg kan.
  • Vouw dan de linker- en de rechterkant over de vulling.
  • Hecht de hoekjes aan elkaar, zodat de pakketjes niet opengaan tijdens het bakken.
  • Draai het pakketje om en leg het op de bakplaat.
  • Doe hetzelfde met de rest van het deeg en de vulling.
  • Bestrijk de pakketjes met losgeklopt ei.
  • Strooi de zaadjes over de pakketjes.
  • Bak de pakketjes 25 - 30 min of tot ze mooi gekleurd zijn.

TIP:

Lekker warm of koud!
Heb je alleen witte sesamzaadjes? Rooster ze dan goudbruin in een droog pannetje. Ze zullen zoveel meer smaak hebben.
Het deeg is mooi zacht maar mag niet plakkerig zijn. Zorg dat je je werkblad telkens voldoende bebloemt voor je het deeg uitrolt. 
Verwijder dikke nerven van de spinazie. Ik koop mijn bundels spinazie graag bij de Turkse supermarkt. Maak de spinazie eerst schoon en weeg daarna 350 gr af.
Voeg gerust wat feta of mozzarella toe aan de vulling als je dat lekker vindt.

Reacties