Koffiecake met pecannoten

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou nog altijd meer van cake dan van taart, je kan er mij altijd een plezier mee doen. In deze cake vind je smeuïgheid van het koffieglazuur en crunch van de pecannoten. En hij ziet er nog eens prachtig uit ook!

Wat hebben we nodig:

  • 175 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 175 gr donkerbruine suiker
  • 1 eetlepel instant koffiepoeder (3 gr)
  • 3 eieren
  • 175 gr zelfrijzende bloem
  • 55 gr pecannoten, grof gehakt + extra voor de afwerking
  • 90 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 40 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 koffielepeltje melk
  • 1 koffielepeltje instant koffiepoeder

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een rechthoekige cakevorm met bakpapier en vet dat lichtjes in met bakspray.
  • Klop de boter romig met de suiker. Neem hier je tijd voor, tot het mengsel heel licht van kleur is.
  • Los het koffiepoeder op in een eetlepel heet water (15 ml) en voeg het toe aan het suikermengsel. Meng goed.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed op na elke toevoeging.
  • Zeef de bloem boven het beslag en klop het er door.
  • Meng de noten door het beslag.
  • Stort het beslag in de vorm en effen het oppervlak met een klein spateltje.
  • Bak de cake 60 - 70 min.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Haal de cake met het bakpapier uit de vorm.
  • Meng de bloemsuiker met de zachte boter. Gebruik hiervoor een garde en meng zeer goed tot het zacht is en de suiker is opgelost.
  • Meng de melk door het glazuur om het iets losser te maken.
  • Los het koffiepoeder op in een koffielepeltje heet water.
  • Voeg de koffie essence druppelsgewijs toe aan het glazuur, tot de juiste consistentie is bereikt. Het glazuur moet niet te vast maar ook niet lopend zijn
  • Smeer het glazuur over de cake, strooi er de extra pecannoten over en snij hem in dikke plakken.

TIP:

Je kan ook walnoten of blanke hazelnoten kiezen.
Steek een satéprikker in het midden van de cake om te zien of hij gaar is. Er mag niets meer aan de prikker hangen en hij moet er vlot in en uit gaan.
Het ideale formaat voor deze cake, is een vorm met een inhoud van 1 liter. Ga je voor een grotere vorm, dan zal je cake platter en breder zijn. Ik gebruik hiervoor mijn Emile Henry cakevorm.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties