Tomatensoep met balletjes en pasta

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van fluweelzachte soepen maar ik hou ook van maaltijdsoepen. Doe er maar flink wat groenten in, een stukje vlees, wat rijst of pasta. Ja hoor, ik lust het allemaal wel. 
We kiezen voor rundergehakt en draaien er kleine balletjes van. De balletjes worden mooi gekleurd in wat olijfolie, voor extra smaak. Ik had nog ditali over van mijn pastagerecht eerder deze week en die doet het prima in de soep. Maar kies gerust voor een andere korte pastasoort, zoals elleboogjes bijvoorbeeld. 

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr rundergehakt
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, fijngesnipperd + extra voor de soep
  • 1 ei
  • 30 gr paneermeel
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt + extra voor de soep
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 wortel, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 liter (verse) runderbouillon
  • verse thijm, gerist
  • 150 gr ditali pasta
Hoe gaan we te werk:

  • Doe het rundergehakt in een kom.
  • Kruid met knoflook, peper, zout en peterselie.
  • Voeg het ei en het paneermeel toe.
  • Meng naar smaak Parmezaanse kaas door het gehakt.
  • Maak kleine balletjes van het gehakt en bak ze rondom rond bruin in wat olijfolie.
  • Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.
  • Fruit de ui, wortel en selder glazig in een beetje olijfolie.
  • Kruid met zout.
  • Doe de tomatenblokjes in een hoge beker en mix ze glad met de staafmixer.
  • Doe de gemixte tomaten en de bouillon bij de groentjes en breng de soep aan de kook.
  • Kruid met peper, zout en de thijmblaadjes.
  • Laat de soep nu op een medium vuur verder sudderen tot de groentjes gaar zijn.
  • Voeg de ditali toe en laat die garen in de soep. Roer af en toe zodat de pasta niet aan de bodem van de pot gaat kleven.
  • Verrijk de soep met de balletjes en werk af met platte peterselie en extra Parmezaanse kaas.
  • Schep de soep in diepe kommen en geef er vers gebakken brood bij.

TIP:

Rasp zelf je Parmezaanse kaas, zoveel lekkerder!
Kies tomatenblokjes van een goed merk, het maakt je soep alleen maar beter. Ik hou heel erg van de producten van Mutti.
Het is altijd een goed idee om verse kruiden in huis te hebben. Hier staat meestal een bakje bieslook, thijm, rozemarijn en basilicum op het keukenrek. Platte peterselie koop ik wekelijks bij de groentenboer.
Je kan de soep ook nog verrijken met een flesje culinaire room, als je daar zin in hebt.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties