Runderstoofpotje uit het Midden-Oosten

Foto Cathy Van de Moortele

Runderstoofpotje uit het Midden-Oosten, dat is iets om naar uit te kijken. De warmte van de kruiden, de zalige saus, het malse vlees. Ruik je het al?

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml olijfolie
  • enkele gedroogde chilivlokken
  • 4 kardamompeulen
  • 4 kruidnagels
  • 1 koffielepel komijnzaadjes
  • 500 gr rundsstoofvlees, in gelijke hapklare stukken gesneden, drooggedept
  • peper
  • zout
  • bouillon, heet
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel gember/knoflookpasta
  • 1 koffielepel thijm
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 1 koffielepel kardamompoeder
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel geraspte nootmuskaat
  • 1 gedroogde limoen
  • 135 gr tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en laat er de olijfolie warm in worden.
  • Voeg de chilivlokken, kardamompeulen, kruidnagels en komijnzaadjes toe en laat die even meefruiten, zodat ze hun smaak afgeven aan de olie.
  • Leg de stukjes vlees voorzichtig in de pan en laat ze mooi kleuren aan alle zijden. Draai ze pas om wanneer het vlees gekorst is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Overgiet het vlees met hete bouillon tot het onderstaat en laat het vocht dan op hoog vuur uitkoken.
  • Voeg de gesnipperde ui en de gember/knoflookpasta toe en fruit die even mee.
  • Voeg alle kruiden toe, alsook de gedroogde limoen.
  • Roer alles goed door elkaar en laat de kruiden mooi meebakken om zoveel mogelijk smaak te creëren.
  • Roer nu de tomatenpuree door het gerecht en bak die ook mee om het zurige weg te krijgen.
  • De tomatenblokjes mogen erbij alsook wat extra bouillon waar je het blik mee omspoelt.
  • Warm het gerecht nogmaals goed door en laat het dan onder deksel zachtjes enkele uurtjesverder garen op een laag vuur tot het vlees heel zacht is.
  • Kruid opnieuw met peper en zout.
  • Strooi een deel van de peterselie over het vlees en laat nog 10 min verder garen.
  • Strooi de rest van de peterselie over dit stoofpotje en dien op.

TIP:

Serveer basmatirijst, romige aardappelpuree of papardelle bij dit gerecht en zorg voor brood, zodat er niets van de saus verloren gaat.
Zoals bij alle stoofpotjes het geval is: daags nadien nog lekkerder.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties