Runderstoofpotje uit het Midden-Oosten
Foto Cathy Van de Moortele |
Runderstoofpotje uit het Midden-Oosten, dat is iets om naar uit te kijken. De warmte van de kruiden, de zalige saus, het malse vlees. Ruik je het al?
Wat hebben we nodig:
- 60 ml olijfolie
- enkele gedroogde chilivlokken
- 4 kardamompeulen
- 4 kruidnagels
- 1 koffielepel komijnzaadjes
- 500 gr rundsstoofvlees, in gelijke hapklare stukken gesneden, drooggedept
- peper
- zout
- bouillon, heet
- 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 eetlepel gember/knoflookpasta
- 1 koffielepel thijm
- 1 koffielepel kurkuma
- 1 koffielepel kaneelpoeder
- 1 koffielepel kardamompoeder
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel geraspte nootmuskaat
- 1 gedroogde limoen
- 135 gr tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Zet een diepe hapjespan op het vuur en laat er de olijfolie warm in worden.
- Voeg de chilivlokken, kardamompeulen, kruidnagels en komijnzaadjes toe en laat die even meefruiten, zodat ze hun smaak afgeven aan de olie.
- Leg de stukjes vlees voorzichtig in de pan en laat ze mooi kleuren aan alle zijden. Draai ze pas om wanneer het vlees gekorst is.
- Kruid met peper en zout.
- Overgiet het vlees met hete bouillon tot het onderstaat en laat het vocht dan op hoog vuur uitkoken.
- Voeg de gesnipperde ui en de gember/knoflookpasta toe en fruit die even mee.
- Voeg alle kruiden toe, alsook de gedroogde limoen.
- Roer alles goed door elkaar en laat de kruiden mooi meebakken om zoveel mogelijk smaak te creëren.
- Roer nu de tomatenpuree door het gerecht en bak die ook mee om het zurige weg te krijgen.
- De tomatenblokjes mogen erbij alsook wat extra bouillon waar je het blik mee omspoelt.
- Warm het gerecht nogmaals goed door en laat het dan onder deksel zachtjes enkele uurtjesverder garen op een laag vuur tot het vlees heel zacht is.
- Kruid opnieuw met peper en zout.
- Strooi een deel van de peterselie over het vlees en laat nog 10 min verder garen.
- Strooi de rest van de peterselie over dit stoofpotje en dien op.
TIP:
Serveer basmatirijst, romige aardappelpuree of papardelle bij dit gerecht en zorg voor brood, zodat er niets van de saus verloren gaat.
Zoals bij alle stoofpotjes het geval is: daags nadien nog lekkerder.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties