Feestelijke knolseldersoep met knolselderchips

Foto Cathy Van de Moortele

Helemaal winters, helemaal lekker en totally feestelijk: knolseldersoep. De knol ziet er een beetje vreemd uit met zijn harde schil en uitstekende wortels. Een groente die je niet zo vaak koopt, want wat doe je er ook al weer mee? Je kan de selder schillen en raspen en ze dan aanmaken met remoulade. Je kan selder schillen, in blokjes snijden en zacht laten worden in boter. Wat dacht je van een aardappelgratin, met afwisselend aardappel-knolselder?
Of je maakt er soep van. Dat gaan we vandaag ook doen. En om het extra feestelijk te maken, gaan we die soep afwerken met krokante knolselderchips en croûtons.

Wat hebben we nodig:

  • klontje boerenboter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 teen knoflook, gepeld 
  • 1 prei (donkergroen hebben we niet nodig), gewassen en fijngesneden
  • 500 gr geschilde knolselder, in blokjes gesneden
  • enkele takjes thijm, gerist
  • peper van de molen
  • 1500 ml kippenbouillon, heet
  • 200 ml room
  • extra knolselder
  • frituurolie
  • olijfolie
  • croûtons uit de airfryer

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het vuur en laat er wat boter warm in worden.
  • Fruit de uisnippers aan tot ze glazig worden.
  • Kruid met zout.
  • Rasp de knoflook boven de uien en gaar hem even mee.
  • De groenten mogen niet kleuren, we willen een lichtgekleurde soep.
  • Doe de fijngesneden prei bij de uien en fruit die mee.
  • Ook de knolselderblokjes mogen er nu bij. Meng alles goed dooreen en laat ze wat zachter worden, zonder te kleuren.
  • Kruid met thijm en peper van de molen.
  • Overgiet de groenten met de hete bouillon.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze dan op een zachter vuur garen tot de knolselder heel zacht is.
  • Voeg de room toe.
  • Ondertussen schaaf je dunne plakken van de rest van de knolselder. Ik gebruik hiervoor mijn mandoline.
  • Met een ronde koekjesvorm, steek je cirkels uit de knolselder.
  • Laat de knolselderplakjes 20 min weken in koud, gezouten water.
  • Droog de plakjes goed af en frituur ze in kleine hoeveelheden op 175°C.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en kruid ze met zout.
  • Mix de soep glad en kijk na of ze moet bijgekruid worden.
  • Schep de soep in mooie kommen.
  • Werk af met een drizzle olijfolie, de knolselderchips en croûtons uit de airfryer.

TIP:

Als je geen airfryer hebt, kan je de croûtons ook bakken in een pannetje.
Ik heb de soep glad gemixt in de blender. Vul de maatkan niet te hoog, zodat er geen hete soep uit de blender spat.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties