Appelcake

Foto Cathy Van de Moortele

Deze Italiaanse appelcake is zo zacht en zit boordevol appel. Wat meer kan je je nog wensen? Hou je van kaneel? Doe er dan een snuif bij, maar voor mij hoeft het niet. Ik vind deze cake helemaal af zoals hij is.

Wat hebben we nodig:

  • 85 gr boter
  • 120 ml (verse) melk
  • 1 vanillestok, doormidden gesneden
  • 3 eieren
  • 120 gr fijne griessuiker + 2 lepels extra
  • 120 gr patisseriebloem
  • 8 gr bakpoeder
  • zeste van 1 citroen
  • 3 gr zout
  • 5 knapperige appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vet een rechthoekige cakevorm in met bakspray en bekleed hem met bakpapier. Laat de lange zijden overhangen. Vet het bakpapier ook in.
  • Doe de boter met de melk en de opengesneden vanillestok in een steelpan en warm die op tot de boter gesmolten is. Schraap het merg uit de vanillestok in de melk en laat de melk afkoelen.
  • Klop de eieren romig met de suiker in de kom van de Kenwood.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de eieren en voeg ook de citroenzeste en het zout toe.
  • Klop kort.
  • Voeg de gearomatiseerde melk/botermengeling toe en klop nogmaals op.
  • Snij de appels in heel dunne plakjes en meng 3/4 van de appels met een spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm.
  • Leg de rest van de appelplakjes dakpansgewijs op het beslag.
  • Strooi nog wat extra fijne griessuiker over de appeltjes.
  • Bak de cake 60 - 70 min of tot hij mooi gaar en gekleurd is.
  • Laat de cake 1u afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Ontvorm de cake door hem omhoog te tillen met het overhangend bakpapier en laat hem helemaal afkoelen.
  • Bestuif de cake net voor het serveren met bloemsuiker.
  • Snij de cake met een scherp kartelmes in dikke plakken.

TIP:

Graag een bolletje roomijs of een toef slagroom bij deze cake? Ga je gang!
Spoel de vanillestok af onder koud water en droog hem op keukenpapier. Eenmaal droog: bewaar hem in een doos met fijne griessuiker en stop er telkens meer vanillestokken bij. Je maakt nu zelf vanillesuiker die zoveel lekkerder is dan de zakjes met kunstmatige vanillesuiker.

Reacties