Brioche epi

Foto Cathy Van de Moortele

Je hebt deze broodvorm alvast wel eens gezien bij stokbrood, maar het is ook leuk om brioche brood zo in te snijden. Ziet het er niet geweldig uit? Ik heb de epi broden nog afgewerkt met zaadjes, niet alleen omdat het leuk oogt, maar ook omdat ik altijd fan ben van zaadjes op brood. Maar dat kies je uiteraard ook gewoon zelf.
Bak de brioche epi niet langer dan nodig, zodat ze nog mooi zacht zijn.

Wat hebben we nodig:

  • 200 ml (verse) melk
  • 5 gr fijne griessuiker
  • 15 gr verse gist
  • 1 ei
  • 30 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 320 - 360 gr patisseriebloem
  • 5 gr zout
  • 20 gr boerenboter, zacht
  • 1 eierdooier, losgeklopt met een beetje melk
  • zaadjes, optioneel

Hoe gaan we te werk:

  • Doe melk met de suiker, gist, het ei en de boter in de kom van de Kenwood. Meng alles met een garde.
  • Zeef de 320 gr bloem met het zout boven deze ingrediënten.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden met de K-klopper.
  • Voeg geen extra bloem toe indien niet nodig. Het deeg mag plakkerig zijn.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het deeg nog even verder door op je werkblad, tot je een homogene deegmassa hebt.
  • Bol het deeg op en laat het 1u rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg en verdeel het in 2 gelijke porties.
  • Laat het deeg 15 min afgedekt rusten.
  • Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
  • Ontgas 1 portie deeg en rol het uit tot een rechthoekige lap.
  • Bestrijk het deeg met de helft van de zachte boter.
  • Rol het deeg strak op.
  • Knijp de naad goed dicht.
  • Leg de deegrol op een bakplaat met bakpapier (naad onderaan). 
  • Met een schaar knip je de deegrol meerdere malen in.
  • Leg telkens één stuk naar links en één stuk naar rechts.
  • Doe hetzelfde met de tweede portie deeg.
  • Dek af met plastic en laat de brioche epi 30 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180°.
  • Bestrijk de gerezen broden voorzichtig met de dorure. Doe dit enkel op de bovenkant van de deegrol, niet op de opengesneden zijdes.
  • Strooi zaadjes op de dorure.
  • Bak de broden 25 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
  • Haal de broden uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen op een rooster.

TIP:

Je kan de broden meteen nadat ze uit de oven komen, nog even instrijken met wat extra boter.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties