Pastel de Chaves

Foto Cathy Van de Moortele

Ik at stiekem zo'n heerlijke pastel de chaves, in de Mercado do Bolhao in Porto, Portugal. Mijn man was even gaan roken en we hadden net een grote schaal zeevruchten verorberd met een glas espumante. Dus totaal niet gepast om nog op zoek te gaan naar meer lekkers, maar ik moest en zou weten wat die pastel de chaves was. Eerst een beetje teleurgesteld omdat dit bladerdeegbroodje koud geserveerd werd. Ik vroeg nog of ze het konden opwarmen, maar dat was precies niet de bedoeling. Maar niet getreurd: het was bijzonder lekker. De vulling van rundergehakt en chorizo was goed gekruid en het bladerdeeg mooi krokant. Precies, je raadt het al: stay tuned voor het recept.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 500 gr rundergehakt
  • 100 gr zachte chorizo, in kleine blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 eetlepels tomatenpuree (of paprikapuree als je die hebt)
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 100 ml witte wijn
  • 500 gr bladerdeeg
  • bloem
  • 1 ei, losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • In een diepe hapjespan warm je wat olijfolie op.
  • Fruit de uisnippers aan en voeg de geraspte knoflook toe.
  • Gedurende 10 min laat je de uien mooi zacht worden en kleuren.
  • Voeg het gehakt en de chorizo toe en bak alles mooi rul.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer de tomatenpuree door het vlees en bak die even mee.
  • Meng de peterselie door de vulling.
  • Blus met de witte wijn.
  • Laat de wijn zachtjes uitkoken, op een laag vuur, tot de vulling mooi zacht is. Neem hier je tijd voor.
  • Laat de vulling helemaal afkoelen op een groot bord.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote rechthoek, op een met bloem bestoven houten plank.
  • Rol de lange zijde strak op tot je een rol bladerdeeg bekomt.
  • Snij de rol nu in plakken van 3 vingers breed.
  • Neem een plak bladerdeeg en zet die recht voor je, met de spiraalkant naar boven.
  • Maak je vingers een beetje vochtig met koud water.
  • Duw je duim in het midden van de plak tot je een schelp bekomt.
  • Met vochtige vingers duw je de plak uit tot een dubbele schelp.
  • Vul elke schelp met een flinke lepel vulling.
  • Duw de randen goed dicht.
  • Leg de pastel de chaves op bakpapier op de bakplaat.
  • Bestrijk elk pasteitje met losgeklopt ei.
  • Bak de chaves in de oven tot ze mooi bruin, gerezen en krokant zijn.

TIP:

Geef toe, krokant bladerdeeg is echt heerlijk. 
Je kan de ongebakken pastel gerust invriezen en een andere keer afbakken.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties