Cappelletti met kastanjes en shii-take

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou echt van gevulde pasta. Deze cappelletti worden gevuld met kastanjes, shii-take en verse, witte kaas.We gaan ze serveren met gebakken kastanjes in gebruinde thijmboter. Gelukkig heb ik extra cappelletti gemaakt om dit gerecht nog eens te kunnen serveren. Je vriest ze gewoon in en gebruikt dan gewoon de hoeveelheid die je wilt maken. Uit dit recept haalde ik 70 cappelletti.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 1 banaansjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 100 gr kleine shii-take, schoongemaakt
  • 100 gr gare kastanjes, doorgesneden
  • enkele takjes thijm, gerist
  • 90 gr verse, witte kaas
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • peper van de molen
  • 100 gr boerenboter
  • enkele takjes thijm
  • 100 gr gare kastanjes, doorgesneden + 2 extra kastanjes voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een diepje hapjespan.
  • Fruit de sjalotsnippers glazig en kruid ze met zout.
  • Voeg de shii-take toe en bak ze even mee.
  • Doe nu ook de kastanjes erbij en bak ze kort mee.
  • Kruid met thijm.
  • Doe deze mengeling in de keukenrobot en cutter alles glad.
  • Voeg de verse kaas toe en rasp de Parmezaanse kaas er boven.
  • Kruid met peper van de molen.
  • Cutter alles tot een gladde vulling, laat ze afkoelen en breng ze over in een spuitzak.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 stukken.
  • Rol een portie deeg uit tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood lasagnemaker).
  • Gebruik een ronde steker om cirkels uit het deeg te halen.
  • Kneed de restanten van het deeg onmiddellijk samen en stop ze weer in het zakje.
  • Spuit een hoopje vulling op elke cirkel deeg.
  • Vouw de cirkel dicht en knijp de randjes goed toe.
  • Vouw de puntjes over elkaar om de cappelletti vorm te maken.
  • Laat de pasta kort drogen op een horizontaal pastadroogrek (of op een bebloemde handdoek).
  • Breng een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Kook de helft van de cappelleti.
  • In een pan laat je de boter smelten.
  • Ris de blaadjes van de takjes thijm en doe ze bij de boter.
  • Laat de boter zachtjes kleuren tot je bruine spikkels begint te zien en het naar hazelnoot begint te ruiken.
  • Bak de 100 gr kastanjes even mee in de gebruinde boter.
  • Verdeel de gare cappelletti over 2 diepe kommen en schep er de saus met de kastanjes over.
  • Rasp over elke kom nog 1 kastanje.

TIP:

Ik gebruik graag gare kastanjes uit een bokaal voor dit soort recepten.
Laat de rest van de cappelletti enkele uren drogen op het droogrek en breng ze daarna over in een ziploc zak in de vriezer.
Ik heb verse, witte kaas 60+ gebruikt uit de Turkse winkel. Deze kaas zit in grote blikken en de kaas wordt bewaard in vocht en gaat heel lang mee.

Foto Cathy Van de Moortele







Reacties