Koekjestaart uit Portugal

Foto Cathy Van de Moortele

Bolo de bolacha (bool-de-boolash), een rijke koekjestaart uit Portugal. Heel goed te vergelijken met onze koekjestaart/metseltaart die we maken van petit beurrekes. Zorg dat je de taart zijn tijd geeft om op te stijven, maar serveer ze op kamertemperatuur. Of zo heb ik ze toch het liefst. De koekjes die we gebruiken in dit recept, zijn Maria koekjes. Je kent ze vast, die gele rollen met droge, ronde koekjes. Je vindt ze in heel wat landen terug, dus niets houdt je tegen om deze koekjestaart te maken. Oja, had ik al gezegd dat je hier geen oven voor nodig hebt?

Wat hebben we nodig:

  • 150 ml koffie
  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 160 gr bloemsuiker
  • 3 eierdooiers
  • 35 Maria koekjes + 4 extra koekjes voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de koffie klaar en laat hem afkoelen.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper. Neem hier je tijd voor. Spatel af en toe de zijkanten naar beneden. Klop verder tot de boter heel licht van kleur is.
  • Voeg de suiker toe en klop verder op. Neem ook hier weer je tijd voor.
  • De eierdooiers mogen er één voor één bij en je klopt nogmaals goed op. Het mengsel moet heel licht van kleur zijn.
  • Neem een ronde taartschotel en leg er 7 koekjes op in de vorm van een bloem: 1 koekje in het midden (zet het vast op de schotel met een klein beetje boterroom) en 6 er rond (zet ook deze koekjes vast met een beetje boterroom). Besprenkel deze 7 koekjes met een beetje van de koffie.
  • Smeer een dun laagje boterroom over de koekjes. Ik gebruik hiervoor een klein paletmesje.
  • Doop 7 nieuwe koekjes in de koude koffie en leg ze op de vorige laag. Zorg dat ze goed aansluiten zodat er geen gaten tussen de koekjes zitten.
  • Ga zo verder met boterroom en koekjes tot alle koekjes op zijn. Je zal nu 5 lagen koekjes hebben.
  • Besmeer de buitenkant (bovenkant en zijkanten) met een dun laagje boterroom.
  • Crush de rest van de koekjes tot kruimels en strooi die over de bovenkant van de taart.
  • Zet de taart zeker 8u in de koelkast, zodat de koekjes zacht kunnen worden en alle smaken samen komen.
  • Haal ze tijdig uit de koelkast, zodat je ze op kamertemperatuur kan serveren.
  • Snij punten of plakken van de taart.

TIP:

Je kan ook wat likeur toevoegen aan de koffie.
Er zitten 35 koekjes in 1 rol Maria koekjes.
Hou er rekening mee, dat je deze koekjestaart meteen op de schotel maakt waarop je ze wilt serveren. Je kan ze namelijk niet meer verplaatsen eens ze opgebouwd is.
Heb je boterroom over? Bewaar hem dan in een afgesloten potje in de koelkast voor een ander dessert. Gebruik hem binnen de twee dagen, omwille van de rauwe eierdooiers.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties