Portugese zandkoekjes


Foto Cathy Van de Moortele

Je kan ze afwerken met bloemsuiker of met kaneelsuiker: jij bent de baas! Voor het koekjesbeslag kies je vanille, citroenzeste of sinaasappelzeste. Ik hou het op vanille en bloemsuiker voor de afwerking. 
Bak de koekjes tot ze lichtgekleurd zijn. Geniet!
Vind je niet dat deze koekjes een plekje verdienen op de kersttafel?

Wat hebben we nodig:

  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr smout (of plantaardige smout zoals Crisco), op kamertemperatuur
  • 125 gr fijne griessuiker
  • 375 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel vanille extract of zeste van 1/2 sinaas of citroen
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Klop de boter romig met de draadklopper.
  • Voeg de smout toe en klop verder op tot een zeer lichtgekleurd mengsel.
  • Voeg de suiker toe en klop verder tot alle suiker is opgenomen door de boter/smout en de vetstof mooi zalvig is. Neem hier je tijd voor.
  • Doe de bloem in 2x bij het beslag en kneed kort tot een soepel deeg.
  • Voeg ook de vanille toe.
  • Vorm een schijf of rol van het deeg, wikkel in plastic folie en laat het deeg 30 min opstijven in de koelkast.
  • Steek gelijke porties van het deeg (15 gr) en maak er mooie balletjes van.
  • Leg de deegballetjes op de bakplaten (ze zullen niet verspreiden) en bak ze tot ze lichtjes gekleurd zijn (de onderkant mag mooi lichtbruin zijn). Mijn koekjes waren klaar op 15 min.
  •  Bestuif de koekjes na het bakken meteen royaal met bloemsuiker.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte blikken trommel.

TIP:

Meng niet teveel smaken door elkaar. Hou het eenvoudig.
Ik gebruik een koekjesschep (maat 1 soeplepel - 15 gr) om het deeg gelijkmatig te verdelen en knijp het balletje deeg rechtstreeks op de bakplaat met bakpapier. Zo hebben alle koekjes dezelfde vorm. Ze zien er een beetje uit als walnoten.
Uit dit recept haal je 45 koekjes.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties