Flappen met scampi en kamschelpen

Foto Cathy Van de Moortele

Het doet me een beetje denken aan het maken van garnaalkroketten: flappen gevuld met scampi en kamschelpen. Twee producten die ik altijd in mijn vriezer heb: scampi en kleine sint-jacobsnootjes (kamschelpen). Het zijn van die ingrediënten waarmee je snel een maaltijd in elkaar kan steken. Dit gerecht vergt echter wel wat voorbereiding. De vulling kan je gerust daags voordien al maken, zodat het de tijd heeft om op te stijven. Het deeg wordt eerst op het vuur gegaard en moet ook afkoelen. Eens de flappen gevuld zijn, worden ze gepaneerd en gefrituurd. Na het paneren kan je ze invriezen en dan frituren op het moment waarop je ze wilt eten. Heel feestelijk en vooral: heel erg lekker.

Wat hebben we nodig:

  • 500 ml visbouillon
  • 250 gr scampi, ongepeld
  • 250 gr kamschelpen
  • 50 gr boter
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 65 gr gr bloem
  • 125 ml melk
  • 1 eetlepel paprikapuree (of tomatenpuree)
  • sap van 1/2 citroen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • nootmuskaat, vers gemalen
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 100 gr boter
  • 650 ml water
  • snuif zout
  • 450 gr bloem + extra strooibloem
  • 3 eieren, gemixt
  • paneermeel
  • frituurolie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de visbouillon in een pot en breng hem aan de kook.
  • Voeg de bevroren scampi toe en gaar ze kort, tot ze roze zijn.
  • Schep ze uit de bouillon en doe er nu de bevroren kamschelpen in. Gaar ze kort.
  • Hou de bouillon warm.
  • Pel de garnalen en zorg dat de darmkanalen verwijderd zijn.
  • Hou 25 gr garnalen en 25 gr kamschelpen apart en cutter ze fijn.
  • Verwarm 50 gr boter in een pot op het vuur en fruit de ui glazig.
  • Strooi de bloem over de uien en roer tot een roux.
  • Laat de bloem uitbakken zonder ze te laten kleuren.
  • Meng de melk met de paprikapuree en voeg die toe aan de roux.
  • Klop goed met een houten lepel.
  • Voeg de bouillon in deeltjes toe en klop verder met een garde.
  • Verfris met citroen en kruid met zout, Aleppo peper en verse nootmuskaat.
  • Voeg de gemixte scampi/kamschelpen toe aan de saus en roer goed door.
  • Hak de rest van de scampi en voeg die samen met de kamschelpen toe aan de saus.
  • Meng de peterselie door de saus.
  • Laat de vulling helemaal afkoelen en opstijven.
  • Nu gaan we het deeg maken voor de flappen: in een pot laat je de boter smelten met het water.
  • Kruid met een snuifje zout.
  • Voeg de 450 gr bloem toe en roer goed met een houten lepel tot het deeg loslaat van de bodem.
  • Breng het deeg over in de Kenwood en meng het met de K-klopper tot een homogeen deeg. Het moet er uit zien als playdough.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het deeg verder door tot het afgekoeld is.
  • Rol een deeltje van het deeg uit tot een lange, dunne lap.
  • Schep er een hoopje van de vulling op, vouw het deeg over de vulling en gebruik een glas of een koekjessteker om een halve cirkel uit te steken.
  • Leg de gevormde flappen op een plank die je met wat bloem bestrooid hebt.
  • Ga ze verder tot de vulling op is.
  • Doe de geklutste eieren in een kom.
  • In een tweede kom doe je paneermeel.
  • Haal een flap door het ei, laat die uitlekken en haal hem dan door paneermeel.
  • Verzamel alle gepaneerde flappen op een plank.
  • Verwarm het frituurvet voor op 175°C.
  • Frituur 2 flappen per keer, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

TIP:

Ik heb garnalenbouillon gebruikt. Los 20 gr garnalenbouillonpoeder op in 1 liter water. Te koop in de Aziatische supermarkt.
Ik laat de flappen liefst ontdooien voor ik ze frituur, zodat het vet niet teveel afkoelt. 


Reacties