Libanese maghmour

Foto Cathy Van de Moortele

Een stoofpannetje van aubergine met kikkererwten en tomaat, uit Libanon. Warm, zacht, het vult de maag en je wordt er blij van. Geef er brood bij om het stoofpotje mee op te scheppen.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr aubergine
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 flinke lepel paprikapuree
  • 375 gr rijpe (mini star) tomaatjes, in 4 gesneden
  • peper van de molen
  • komijnpoeder
  • 7 spice
  • 265 gr kikkererwten, uitgelekt
  • 300 ml water
  • platte peterselie, gesnipperd
  • citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Met een dunschiller snij je om en om repen van de aubergines. 
  • Snij de aubergines in plakken en daarna in blokjes.
  • Doe de aubergineblokjes in een kom en besprenkel ze met olie.
  • Verdeel de aubergine over een bakplaat en rooster ze tot ze zacht zijn. Draai ze na 15 min om met een spatel voor een gelijkmatige garing.
  • Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een pot op het vuur.
  • Fruit de uisnippers glazig en kruid met zout.
  • Rasp de knoflook over de uien en gaar die mee.
  • Roer de paprikapuree door de uien en bak die mee, zodat alle smaken vrijkomen. 
  • De tomaatjes mogen erbij.
  • Kruid met peper, komijn en 7 spice.
  • Laat de tomaatjes zacht worden.
  • Doe de kikkererwten en de aubergineblokjes bij de tomatensaus en leng aan met het water.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze daarna 1u30 - 2u op een heel zacht vuurtje pruttelen, tot de aubergines en kikkererwten fluweelzacht zijn.
  • Werk af met de peterselie. Zorg voor citroen aan tafel, voor wie er graag een zuurtje bij wil.

TIP:

Als je geen paprikapuree vindt (ik neem de milde, te koop bij de Turkse supermarkt), dan kan je ook een goed merk tomatenpuree gebruiken.
7 spice is een kruidenmix uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit: zwarte en witte peper, piment, koriander, gember, nootmuskaat en kruidnagel. Te vinden in Arabische en Turkse winkeltjes.


Reacties