Kerstbûche

Foto Cathy Van de Moortele

Je kan er niet onderuit: de kerstbûche. Ze komt elk jaar terug, zelfde systeem, andere afwerking of vulling. Dit jaar gaan we voor een chocolade variant, afgewerkt met granaatappelpitjes. Niet alleen voor kerst, maar ook nog heel lekker voor oudejaarsavond bijvoorbeeld. De ganache maak je daags voordien. Jammer genoeg ging kerst dit jaar aan mij voorbij. Geveld door de buikgriep (ik zal jullie de details maar besparen), lag ik al snel in bed. De rest van het gezin vierde kerstavond bij familie. De kerstbûche staat nog in de koelkast. Misschien maak ik ze opnieuw voor oudjaar, zonder buikgriep... Fijne feesten allemaal!

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr fondant chocolade callets
  • 250 gr slagroom 40%
  • 4 eiwitten
  • 5 ml citroensap
  • 55 gr fijne griessuiker
  • 40 gr zonnebloemolie
  • 15 gr pure cacao
  • 50 gr melk
  • 4 eierdooiers
  • 55 gr patisseriebloem
  • 200 gr slagroom 10%
  • granaatappelpitjes
  • enkele kleine takjes rozemarijn
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de callets in een kom.
  • Verwarm de slagroom tot hij goed warm maar niet heet is.
  • Giet de warme slagroom over de chocolade en laat het potje 10 min onaangeroerd staan.
  • Roer pas na 10 min alles door elkaar met een garde. Je krijgt een mooie chocoladeganache.
  • Laat de ganache een nachtje afgedekt opstijven in de koelkast.
  • Klop de eiwitten half op met het citroensap. Doe dit in een brandschone Kenwood kom met de draadklopper.
  • Voeg de suiker in 3x toe. Klop de eiwitten stevig op, maar niet tot ze droog zijn.
  • Schep de eiwitten over in een kom.
  • Verwarm de oven voor op 140°C.
  • Zet een bakvorm van 28x28cm klaar, vet hem in met bakspray en bekleed hem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
  • Doe nu de olie, cacao, melk en eierdooiers in de kom van de Kenwood. Je hoeft hem niet uit te wassen.
  • Klop deze ingrediënten goed op.
  • Zeef de bloem boven het beslag en spatel die er door.
  • Voeg een flinke lepel van het opgeklopte eiwit toe aan het chocoladebeslag en klop het er goed door met de garde.
  • Doe het chocoladebeslag nu bij de rest van de eiwitten en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm.
  • Tik de vorm een paar keer op je werkblad, om luchtbellen te verwijderen.
  • Bak de biscuit 30 min.
  • Draai de biscuit om op een rooster en verwijder voorzichtig het bakpapier. Leg een propere keukenhanddoek op de biscuit en laat hem omgekeerd afkoelen op het rooster.
  • Neem de handdoek weg en draai de biscuit om.
  • Weeg 150 gr van de ganache af en klop hem even op tot hij romig is. Klop hem zeker niet te ver, anders wordt je vulling te hard.
  • Klop 200 gr slagroom op tot mayonaisedikte. Klop niet te lang, zodat je geen boter bekomt.
  • Klop nu de ganache nog even samen op met de slagroom, tot ze net gemengd zijn.
  • Schep deze vulling over in een spuitzak.
  • Spuit een laag van de vulling op de biscuit.
  • Rol de biscuit strak op in bakpapier.
  • Laat de biscuit 4u opstijven in de koelkast.
  • Snij een schuin stuk van de biscuit om te gebruiken als zijtak van de bûche.
  • Zet de zijkant tegen de grote rol.
  • Warm de rest van de ganache lichtjes op tot hij smeerbaar is en doe hem ook in een spuitzak.
  • Spuit lange repen van de ganache op de kerststronk en smeer hem open met een klein paletmesje.
  • Trek strepen in de ganache als je dat leuk vindt. Je kan hiervoor een vork gebruiken.
  • Besmeer ook de zijkanten.
  • Zet de stronk weer in de koelkast zodat de ganache kan opstijven.
  • Als je nog ganache over hebt, kan je nadien nog streepjes ganache gebruiken ter afwerking.
  • Haal de bûche tijdig uit de koelkast, zodat ze niet te hard is.
  • Versier de bûche met granaatappelpitjes en takjes rozemarijn.
  • Bestuif de bûche net voor het serveren met bloemsuiker.

TIP:

In speciaalzaken vind je zeker kleine kerstfiguurtjes om je bûche mee te versieren.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties