Gehaktballen met champignons in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Een tomatensaus die zachtjes staat te pruttelen op het vuur, gehaktballen die kleur krijgen in de pan voor ze verder mogen garen in de saus en bruin gebakken champignons. Ben je al je weekmenu aan het opstellen? Schrijf maar verder, de saus wordt alleen maar beter nu ze langer op het vuur kan staan.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 banaansjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • handvol verse basilicumblaadjes, gescheurd
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 1 eetlepel paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 1 l tomatensaus van een goed merk
  • zout
  • peper van de molen
  • 300 gr oud wit brood, ontkorst
  • 100 ml melk
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 2 eieren
  • 20 gr pecorino, geraspt
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt en in 4 gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Doe een flinke bodem olijfolie in een zware pot, type Le Creuset en warm die op.
  • Laat de teen knoflook mee opwarmen.
  • Fruit de sjalotsnippers glazig. Laat ze niet kleuren.
  • Strooi de basilicum en peterselie in de olie en laat ze even meegaren op lage warmte. Laat de kruiden zeker niet bruin worden.
  • Roer de paprikapuree door de sjalotten en bak ze even mee.
  • Giet de tomatensaus in de pan en meng alles goed door elkaar.
  • Kruid met peper en zout.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze dan 1.5u op een laag pitje pruttelen.
  • Snij het brood in blokjes en doe het in een kom.
  • Giet de melk over het brood en laat het 15 min staan.
  • Knijp het brood goed uit (de melk mag weg) en doe het in de kom, samen met het gehakt, de eieren en de pecorino.
  • Kruid met peper, zout en peterselie.
  • Laat het gehakt 15 min opstijven in de koelkast.
  • Zet een kommetje met koud water klaar.
  • Laat een flinke bodem olijfolie warm worden in een pan.
  • Maak je handen vochtig met het water en rol ballen van het gehakt.
  • Kleur de ballen gehakt aan beide zijden tot ze een mooi korstje hebben.
  • Leg de aangekleurde gehaktballen in de tomatensaus en laat ze verder garen. Ze moeten mooi zacht blijven maar wel gaar zijn.
  • In dezelfde pan bak je de champignons mooi bruin. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de champignons toe aan de saus met de gehaktballen.

TIP:

Je kan de saus mixen voor je de gehaktballen er aan toe voegt, maar ik vind ze rustiek wel leuker.




Reacties