Platbrood "sabaayad" uit Somalië

Foto Cathy Van de Moortele

Het doet me denken aan roti of Indiase paratha, deze sabaya platbroden uit Somalië. We hebben redelijk wat Somalische vrouwen bij onze bewoners op het werk. Slechts enkelen van hen spreken ook Engels, maar ze zijn altijd bereid om te tolken als er een gesprek gevoerd wordt. Ik vind het heerlijk om 's avonds mijn toer te doen in de keuken om te zien wat de mensen aan het koken zijn. Telkens weer kom ik nieuwe zaken tegen en de meeste bewoners vinden het ook superleuk om te vertellen wat ze maken en om je te laten proeven. Hukun maakt platbroden. Een beetje zoals chapati, maar dan gemaakt met melk en verrijkt met olie. Deze platbroden zijn gebladerd, wat resulteert in nog meer lekkers. Ze zijn ook krokant en hartig, maar als je dat wenst, kan je er ook een klein beetje suiker bij doen of ze serveren met honing en kaneel.

Wat hebben we nodig:

  • 280 gr bloem + extra strooibloem
  • 5 gr zout
  • 10 ml zonnebloemolie + extra
  • 175 ml melk, warm

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met het zout en de 10 ml olie.
  • Voeg de melk geleidelijk aan toe en kneed het deeg tot een soepele bal. Misschien heb je niet alle melk nodig, misschien moet er wat meer bij. Het deeg mag niet aan de handen blijven plakken, maar het mag ook niet te droog zijn. Je wilt een soepel, goed hanteerbaar deeg.
  • Bol het deeg op, dek het af met plastic folie en laat het 20 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 6 porties van ongeveer 75 gr.
  • Bol deze porties op en leg ze terug onder plastic folie.
  • Vet een ronde, houten plank in met olie. Je mag een laagje olie zien liggen op de plank.
  • Rol de eerste portie deeg uit op de ingevette plank. Zorg dat je een groot vierkant bekomt.
  • Bestrijk het deeg met extra olie. Gebruik hiervoor een kwastje.
  • Bestrooi het ingeöliede deeg nu met wat bloem. 
  • Vouw de linkerkant naar het midden.
  • Vouw de rechterkant over de linkerkant.
  • Vouw de bovenkant naar het midden.
  • Vouw de onderkant over de bovenkant.
  • Leg de bereide deegporties op een ingevet plateautje en dek ze af met plastic folie.
  • Laat het deeg opnieuw 20 min rusten.
  • Zet een antikleefpan op een medium-laag vuur. Als het vuur te hoog staat, zullen de sabaya verbranden.
  • Veeg de resterende olie op de plank weg met keukenpapier.
  • Bestuif de plank met bloem.
  • Leg een deegportie op de plank en bestuif die ook met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een groot vierkant.
  • Leg het deeg in de droge pan en laat het zachtjes kleuren en blazen vormen.
  • Draai het deeg om en laat nu de tweede kant zachtjes kleuren. Je zal zien dat het brood opblaast.
  • Voeg nu een lepel olie toe aan de pan rond het brood en ook onder het brood.
  • Draai de sabaaya nog eens om. De extra olie zal het brood krokant maken.
  • Veeg de pan droog met keukenpapier voor je een nieuw platbrood bakt. 
  • Hou de sabaayad warm onder een handdoek.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Je kan de melk ook vervangen door water.
Eet de sabaayad liefst warm. Trek het platbrood uit elkaar, in verschillende laagjes.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties