Mexicaanse boterkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Hoe prachtig zijn deze koekjes? Meteen feest op tafel, als je de koekjestrommel opent. Het zijn van die koekjes waarbij je niet stopt met eentje. Je wil er sowieso twee en misschien nog eentje om het af te leren. Bewaar ze zeker in een blikken koekjestrommel. Stop er zelfs een stukje brood bij, om vocht op te slorpen zodat ze mooi knapperig blijven.

Wat hebben we nodig:

  • 270 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 ei
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 270 gr patisseriebloem
  • 20 gr maïzena
  • snuifje zout
  • bessengelei (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de zachte boter in de kom van de Kenwood en klop ze heel romig. Neem hier je tijd voor. Je wilt er zoveel mogelijk lucht in krijgen.
  • Voeg de gezeefde bloemsuiker toe. Meng eerst de bloemsuiker met een spatel door de boter voor je de Kenwood zijn werk laat doen, zodat de bloemsuiker niet overal rondvliegt.
  • Eens dit allemaal goed gemengd is, voeg je het ei en de vanille toe.
  • Zeef de bloem met de maïzena en het zout boven het beslag.
  • Gebruik de spatel van de Kenwood om alles voorzichtig door elkaar te mengen, zodat je de luchtigheid niet verliest.
  • Breng het deeg over in een spuitzak met een open stermond. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Spuit 30 roosjes op de bakplaten. Je houdt hiervoor de spuitzak mooi rechtop.
  • Maak in het midden van elk koekje een holte, bv met de steel van een houten lepel. Vul de holtes met een beetje gelei.
  • Zet de bakplaten met de koekjes 30 min in de koelkast, zodat ze niet uitlopen tijdens het bakken.
  • Bak de koekjes 15 - 18 min, tot de onderkanten mooi gekleurd zijn.
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze in de koekjestrommel opbergt.

TIP:

Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 
Ik breng ook de gelei over in een spuitzak. Knip er een puntje af en spuit in elke holte een beetje van de gelei.
Ik heb open stermond nr 12 gebruikt.
Het is belangrijk het beslag niet langer te bewerken dan nodig. De boter kloppen en nadien de bloemsuiker erbij kloppen: daar mag/moet je zeker de tijd voor nemen, zodat de boter heel romig is. Maar de bloem spatel je erbij en dan is het klaar. Zoniet, dan zal je geen brosse maar taaie koekjes hebben.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties