Semolinacake met gedroogd fruit

Foto Cathy Van de Moortele

In mijn voorraadkast staan altijd enkele bokalen met gedroogd fruit: rozijnen in verschillende kleuren, abrikozen, vijgen, dadels, appeltjes, ... Ze bewaren superlang en ik voeg ze graag toe aan madeleintjes of cakes. Gedroogd fruit heeft de neiging naar de bodem van het beslag te zakken. Om dat te vermijden, wentel je het fruit even in wat bloem. 
Voor deze cake gebruiken we een combinatie van semolina (de fijne soort) en bloem. De semolina wordt op voorhand geweekt in melk en dan toegevoegd aan de rest van het beslag. Superlekker!

Wat hebben we nodig:

  • 120 gr semolina 
  • 120 ml melk
  • 170 gr boerenboter, op kamertemperatuur, in blokjes
  • 130 gr fijne griessuiker
  • 1 koffielepel vanille essence
  • 3 eieren
  • 120 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 7 gr bakpoeder
  • 100 gr gemengd gedroogd fruit + 35 gr extra voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de semolina in een kommetje. Giet de melk erbij en roer met een garde tot een homogene massa. Laat dit mengsel 30 min afgedekt wellen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een kleine (15x15cm) vierkante bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
  • In de kom van de Kenwood klop je de boter op met de suiker en de vanille essence.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop telkens goed op.
  • Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder. Meng één eetlepel van dit mengsel onder de 100 gr gedroogd fruit.
  • Voeg de rest van de bloem toe aan het beslag en meng goed met de K-klopper.
  • Spatel het fruit door het beslag.
  • Stort het beslag in de bakvorm, effen het oppervlak met een spatel en tik de vorm een paar keer op het werkblad, zodat de luchtbellen er uit zijn.
  • Strooi de 35 gr extra gedroogd fruit over de cake en duw het er een klein beetje in.
  • Bak de cake 55 min of tot hij mooi gekleurd en gaar is.
  • Laat de cake 5 min afkoelen op een rooster in de vorm.
  • Haal de cake met het bakpapier uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

TIP:

Ik gebruik graag een bakspray om mijn vormen in te vetten.


Reacties