Challah
Foto Cathy Van de Moortele |
Dit is een van mijn favoriete broden, ik vind het echt zo lekker! Het is geen brood dat je elke dag eet, meer een zondagsbrood. De eerste dag eet je het vers, de tweede dag kan je het brood toasten en de derde dag maak je wentelteefjes. Uit dit recept haal je twee prachtige broden, van elk 6 strengen deeg. Het vormen van de broden is goed opletten, vandaar dat ik er de link bij zet van het originele recept, zodat je goed kan mee volgen. Ben je er klaar voor?
Wat hebben we nodig:
- 210 gr water, lauwwarm
- 50 gr fijne griessuiker
- 21 gr verse gist (een half blokje)
- 40 gr neutrale olie
- 2 eieren
- 550 gr bloem
- 9 gr zout
- 1 ei, om te doreren
- sesamzaadjes, geroosterd in een droog pannetje en/of zwart of wit maanzaad
Hoe gaan we te werk:
- Voorzie bakplaten met bakpapier voor 2 broden.
- Doe het water met de suiker, gist, olie en eieren in de kom van de Kenwood en klop goed los.
- Voeg de helft van de bloem toe en meng.
- Voeg de rest van de bloem en het zout toe en meng tot een plakkerig maar homogeen deeg.
- Kneed het deeg nog even met de hand door en maak er dan een bal van.
- Dek af en laat het deeg 45 min rijzen.
- Ontgas het deeg en verdeel het in 2 gelijke porties.
- Vorm uit elke portie 6 gelijke balletjes van 80 gr per stuk en bol die mooi op.
- Dek de balletjes af met plastic folie en laat ze 10 min rusten, zodat de gluten zich kunnen ontspannen.
- We gaan nu eerst het eerste brood vormen en hebben daar 6 balletjes deeg voor nodig.
- Druk een balletje deeg plat en vouw het op tot een worstje deeg van 20cm.
- Doe dat ook met de andere deegballetjes.
- Rol elk worstje nu verder uit tot een lengte van 30cm. Zorg dat het midden van de worstjes wat dikker is dan de uiteinden.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem.
- Leg de 6 worstjes deeg nu voor je en maak ze bovenaan aan elkaar vast (zie filmpje).
- Bestuif elke streng met een beetje bloem, zodat ze niet aan elkaar kleven tijdens het vlechten.
- Vlecht het brood.
- Leg het brood diagonaal op de bakplaat.
- Klop het ei zeer goed los en doreer het brood een eerste maal.
- Dek af met ingevet plastic en laat het brood 1u30 rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Doe hetzelfde voor het tweede brood.
- Doreer de broden een tweede keer.
- Bestrooi de broden met zaadjes (optioneel).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bak de broden 30 min of tot ze mooi goudbruin zijn.
- Schep de broden over van de bakplaat op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
TIP:
Challah vind je in onze regio niet makkelijk. Heel blij natuurlijk dat de Poolse winkel Bel-Pol in Maldegem dit brood wel in hun rayons hebben.
Ik heb Challah zaadjes mee gebracht uit New York, waar een grote chassidische gemeenschap bestaat.
Foto Cathy Van de Moortele |
Hou je ook heel erg van (brood) bakken? Waarom word je dan geen lid van de Facebookgroep Dé Hobbybakker - Bakken doe je zo! Je leert er alle tips en trics van gepassioneerde/gepensioneerde bakkers, die hun stiel op deze manier nog kunnen doorgeven.
Reacties