Rozijnenbrood

Foto Cathy Van de Moortele

Vers gebakken rozijnenbrood om te toasten voor het ontbijt. Vandaag niet één, maar twee Palmer Tableware bordjes: Light Blue Sea voor mijn toast en Bama Blue voor de boter. Hoe schattig zijn ze? Je vindt ze op de James Cooke Webshop uiteraard.
Rozijnenbrood is gewoon super lekker en ik maak het graag in het weekend. We eten het eerst vers en daarna maak ik er wel eens toast of wentelteefjes van. Er gaat geen sneetje verloren, daar is het te lekker voor. Zorg dat je voldoende rozijnen gebruikt en dat je rozijnen kiest die niet compleet uitgedroogd zijn.

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml (verse) melk
  • 35 gr verse gist
  • 1 ei
  • 20 gr fijne griessuiker
  • 500 gr patisseriebloem
  • 8 gr zout
  • 10 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr dikke rozijnen
  • 1 ei, losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Klop het ei los in de melk en voeg de suiker toe.
  • Voeg 100 gr van de bloem toe en meng alles met een garde.
  • Laat het papje 30 min rusten.
  • Voeg de rest van de bloem toe en bevestig de kneedhaak.
  • Laat de Kenwood het deeg mengen.
  • Van zodra het deeg een beetje samenhangt, voeg je het zout toe.
  • Meng verder.
  • Voeg de boter toe en kneed verder.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even verder met de hand op het werkblad.
  • Voeg geen bloem toe, ook niet als het deeg wat plakkerig lijkt. Het komt helemaal goed.
  • Eens het deeg goed gekneed is, voeg je de rozijnen toe. Meng ze goed door het deeg.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het door er met je vuisten op te slaan.
  • Vet een rechthoekige broodvorm lichtjes in.
  • Vorm een rechthoek van het deeg en rol die netjes op. 
  • Leg het brood in de vorm.
  • Bestuif het brood lichtjes met wat bloem en leg er een handdoek over.
  • Laat het brood 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 190°C.
  • Het brood moet nu net boven de vorm uit komen.
  • Bestrijk het brood lichtjes met ei.
  • Bak het brood 35 min of tot het goudbruin gebakken is.
  • Laat het brood 10 min afkoelen in de vorm.
  • Keer de vorm om op een rooster en laat het brood helemaal afkoelen.

TIP:

Je kan het brood bestrijken met wat boter van zodra het uit de oven komt, zo blijft de korst mooi zacht.
Wist je dat de James Cooke Webshop nog dezelfde dag verstuurt als jouw bestelling vóór 14u binnen is? En gratis verzending vanaf € 25. 

Foto Cathy Van de Moortele


Foto Cathy Van de Moortele

Reacties