Krokant gebakken krieltjes met salsa verde
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik heb altijd meerdere soorten aardappelen in huis. Kruimige aardappelen, vastkokende, krieltjes (rood of wit), zoete aardappelen, frietaardappelen,... De krieltjes blijven favoriet bij mij, terwijl mijn man steevast kiest voor kruimige aardappelen. In New York kregen we de kans om uit eten te gaan bij David Chang in de Momofuku Ssäm bar, die jammer genoeg eind deze maand de deuren sluit. We kregen er oa krieltjes met salsa verde, cotija (een Mexicaanse kaas, te vergelijken met feta) en gepekelde rode ui. Heel erg lekker. Jammer genoeg vind ik hier geen tomatillos, maar ik had wel veel groene kruiden in de kruidenbak op het terras. Dit is mijn versie.
Wat hebben we nodig:
- 350 gr krieltjes, gewassen
- platte peterselie
- blaadjes van dragon
- verse bieslook
- basilicum
- blaadjes van munt
- groen van pijpajuin
- fleur de sel
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1/2 groen pepertje, ontpit
- sap van 1/4 citroen
- 65 gr mayonaise
- olijfolie
- feta, gekruimeld
- enkele plakjes spek
- limoenpartjes
Hoe gaan we te werk:
- Stoom de krieltjes gaar en laat ze even uitdampen.
- Ondertussen maak je de salsa verde: stop alle verse kruiden, pijpajuin, knoflook, het pepertje in de kan van de blender.
- Kruid met zout en citroensap. Cutter de kruiden glad.
- Voeg de mayonaise toe en blender alles tot een gladde saus.
- Verwarm een gietijzeren pan en laat er wat olijfolie in opwarmen.
- Stamp de krieltjes tot ze barsten (gebruik hiervoor een glas).
- Leg de krieltjes in de hete olie, kruid ze met fleur de sel en bak ze krokant aan beide zijden.
- Leg de plakjes spek op een dubbel vel huishoudpapier en bak ze krokant in de microgolf, per 30 sec. Of bak ze op 180°C in de airfryer.
- Verkruimel het spek tussen je vingers.
- Schik de krieltjes op een mooi bord en werk af met de salsa verde, verkruimelde feta en krokant gebakken spek. Geef er enkele partjes limoen bij om het gerecht op te frissen.
TIP:
Een superleuk bijgerecht.
Reacties