Mexicaanse "teleras" broodjes

Foto Cathy Van de Moortele

Je vindt ze zeker op Mexicaanse food markets, deze lekkere teleras. Vul ze met vlees, rauwkost en een smeuïg sausje. Niet moeilijk om te maken. Laten we er aan beginnen.

Wat hebben we nodig:

  • 250 ml water
  • 30 gr verse gist
  • 20 gr fijne griessuiker
  • 500 gr witte broodbloem
  • 5 gr zout
  • 25 gr boter

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Voeg de suiker toe en los die op in het water.
  • Stort de bloem op het vocht en laat de Kenwood alles goed mengen met de K-haak.
  • Voeg het zout toe van zodra het deeg een beetje begint te samenhangen.
  • Eens je deeg mooi gevormd is, voeg je ook de boter toe.
  • Kneed tot een mooi deeg.
  • Bol het deeg op en laat het 45 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg.
  • Verdeel het deeg in 6 porties van 120 gr. Bol ze mooi op.
  • Voorzie 2 bakplaten van bakpapier of een bakmatje.
  • Druk de porties deeg plat met je handen.
  • Maak ze een beetje ovaal.
  • Met de steel van een dikke houten lepel (bebloem hem even), maak je 2 diepe markeringen over de lengte van de broodjes. 
  • Leg de broodjes op de bakplaten en dek af met plastic.
  • Laat de teleras 45 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 210°C. 
  • Bak de broodjes 24 min of tot ze goudbruin gekleurd zijn.
  • Laat de broden afkoelen op een rooster.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Bewaar de afgekoelde broodjes in een gesloten plastic zak als je wilt dat ze zacht blijven.
Ik gebruik mijn Indiase dunne deegrol om de markeringen in het brood te maken, omdat die wat dikker is dan de steel van een houten lepel. Je kan ook een buis gebruiken.
Gebruik je twee bakplaten tegelijk in de oven? Wissel de platen dan van plaats op de helft van de baktijd.
Vries de broodjes in. Wikkel ze de dag waarop je ze wilt eten, in aluminiumfolie, en warm ze kort op in een oven van 100°C.


Foto Cathy Van de Moortele










Reacties