Pruimencake met amandel
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik hou van pruimen, zowel de verse als de gedroogde soort. Ze zijn zo zacht en ze zitten boordevol smaak. In combinatie met noten, heb je zowel zoet als knapperig in deze cake. Had ik ook gezegd dat er chocolade in zit? We gaan er aan beginnen!
Wat hebben we nodig:
- 175 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 175 gr rietsuiker
- 3 eieren
- 175 gr zelfrijzende bloem
- 5 gr bakpoeder
- snuifje zout
- 175 gr amandelpoeder
- 500 gr pruimen, gewassen, gehalveerd en ontpit
- 50 gr Callebaut chocolade callets
- 30 gr amandelstiften
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Neem een ronde bakvorm met een diameter van 20 cm en vet hem in met bakspray. Leg een bakpapiertje op de bodem en vet zowel het bakpapier als de randen in met bakspray.
- Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper. Met een spatel maak je de randen telkens schoon.
- Voeg de suiker toe en klop opnieuw tot de suiker volledig is opgenomen door de boter.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
- Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en het amandelpoeder.
- Klop de droge ingrediënten door de natte tot er geen bloem meer te zien is.
- Hou 4 halve pruimen apart voor de afwerking. De rest snij je grof en voeg je samen met de chocolade callets toe aan het beslag. Klop een laatste maal.
- Stort het beslag in de vorm en strijk glad.
- Duw de 4 halve pruimen gedeeltelijk in het beslag.
- Strooi de amandelstiften over het beslag.
- Bak de cake 60 min of tot hij mooi gekleurd en gaar is.
- Laat de cake 10 min in de vorm afkoelen op een rooster. Ontvorm de cake, verwijder het bakpapier en laat hem helemaal afkoelen op een rooster.
TIP:
Je kan de cake na het bakken nog afwerken met een beetje confituur die je opwarmt met een scheutje water.
Vervang het amandelpoeder door walnoot- of hazelnootpoeder en de amandelstiften door walnoten of hazelnoten die je grof hakt.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties