Witte bonensoep met Griekse pasta en tahini
Foto Cathy Van de Moortele |
Maaltijdsoepen doen het altijd goed in de herfst. Laat het nu net herfst zijn. Haal die warme pulls maar al uit de kast. Misschien heb jij de verwarming al op gezet?
Soep is een goede manier om je buikje te vullen met extra groentjes. Witte bonen zijn goedkoop en vullend en zijn makkelijk te vinden. Je hebt alvast koolhydraten van de bonen en de Griekse pasta. Geen nood aan extra brood bij de soep dus. Of je moet een echte koolhydraatjunkie zijn, zoals ik.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 grote wortel geschraapt en in plakjes gesneden
- 2 stelen selder, schoongemaakt en in brunoise gesneden
- peper van de molen
- zout
- 1 koffielepel kurkuma
- 1400 ml kippenbouillon, heet
- 1 blik witte bonen, gespoeld en uitgelekt
- sap van 1/2 citroen
- verse platte peterselie, fijngesnipperd
- 125 gr Griekse pasta (orzo)
- 70 gr tahini
Hoe gaan we te werk:
- Doe wat olijfolie in een zware pot, type Le Creuset en warm die op.
- Fruit de uisnippers glazig. Neem daar je tijd voor. Ze mogen heel lichtjes kleuren.
- Voeg de wortel en selder toe en laat die ook zacht worden.
- Kruid met peper, zout en kurkuma.
- Giet de bouillon over de groentjes en warm goed door.
- Voeg de witte bonen en het citroensap toe en laat de soep 10 min goed doorwarmen.
- Voeg de peterselie en de orzo toe en laat de soep nog 10 min verder garen, zonder deksel. Roer af en toe zodat de orzo ruimte heeft om te garen.
- Werk de soep af met de tahini. Het zal de soep een aangename nootachtige smaak geven en een romige textuur.
TIP:
Je kan de soep ook verrijken met room, maar als je tahini in huis hebt, zou ik deze optie toch eens overwegen.
Kurkuma heeft veel goede kwaliteiten, gebruik het maar wat vaker.
Ik gebruik een gekarteld stekertje om de worteltjes een leuke vorm te geven.
Reacties