Appeltaartcake

Foto Cathy Van de Moortele

Geïnspireerd door Rutger Bakt, maakte ik deze appeltaartcake. Ik had 4 grote Jonagold appels in huis en een vierkante bakvorm van 23 x 23 cm waardoor de taart iets minder hoog en vol is, maar ze is evengoed lekker. En door de vierkante vorm, kan ik deze appeltaartcake prima in blokjes snijden voor de collegaatjes op het werk.
De appeltjes heb ik bestoven met kaneelsuiker en ik heb de bovenkant nog een laagje abrikozenconfituur gegeven. Smaak ze!

Wat hebben we nodig:

  • 225 gr boter, zalvig
  • 200 gr eieren (4 stuks)
  • 300 gr fijne griessuiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 300 gr patisseriebloem
  • 1 snuifje zout
  • 12 gr bakpoeder
  • 100 gr volle Griekse yoghurt
  • 4 grote Jonagoldappels, geschild
  • kaneelsuiker
  • abrikozenconfituur
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet een vierkante bakvorm van 23 x 23 cm in met bakspray en bekleed hem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
  • Klop de boter romig met de eieren.
  • Voeg de suiker toe en klop tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de vanille toe.
  • Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder boven het beslag en klop kort op.
  • Voeg de yoghurt toe en klop nogmaals kort op.
  • Snij de appels in dunne plakjes. Bestuif ze naar believen met kaneelsuiker.
  • Doe de helft van het beslag in de voorbereide bakvorm.
  • Strijk glad met een spatel.
  • Leg de helft van de appelplakjes op het beslag, dakpansgewijs.
  • Verdeel de rest van het beslag over de appeltjes.
  • Leg de andere helft van de appeltjes op het beslag.
  • Bak de cake 1u30 of tot hij gaar is.
  • Laat de appeltaartcake afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Ontvorm het gebak. 
  • Verwarm enkele lepels abrikozenconfituur met een klein beetje water op het vuur en bestrijk hier de appeltaartcake mee, om hem mooi zacht en smaakvol te houden.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Bestuif de appeltaartcake net voor het opdienen met de bloemsuiker.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties