Griekse gehaktballen
Foto Cathy Van de Moortele |
Voor de Griekenland fanaten: soutzoukakia. Voor de nitwits zoals ik: Griekse meatballs. Niet rond zoals wij ze kennen, maar eerder de vorm van een rugbybal. Ik weeg de porties graag af (ga voor 70 gr per stuk), maar doe vooral wat jij wil doen. Gebakken in de pan (of in de oven, als je dat liever hebt) en daarna gegaard in een heerlijk geurende tomatensaus. Goodness! Krokant van buiten en supersappig binnenin.
Wat hebben we nodig:
- 800 gr gemengd gehakt (rund/varken)
- 4 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
- 2 eieren
- 7 gr komijnpoeder
- snuifje kaneel
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 100 gr paneermeel
- 50 ml olijfolie
- peper van de molen
- zout
- olijfolie
- zonnebloemolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 7 gr komijnpoeder
- 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
- 220 ml rode wijn
- 700 gr passata van tomaat
- 1 snuif suiker
- 1 laurierblad
Hoe gaan we te werk:
- Meng het gehakt met de geraspte knoflook, eieren, komijn, kaneel, oregano, paneermeel en olijfolie.
- Kruid met peper en zout.
- Laat het gehakt 1u afgedekt trekken in de koelkast.
- Verdeel het gehakt in 14 porties van 70 gr.
- Maak je handen lichtjes vochtig met koud water en maak ovaalvormige soutzoukakia in je handen. Ze moeten er een beetje uitzien als sandwichen.
- Leg de meatballs op een bord.
- In een pan laat je flink wat zonnebloemolie goed warm worden.
- Frituur de meatballs goudbruin. Ze hoeven nog niet te garen, maar ze moeten wel krokant bruin zijn.
- Laat het vlees uitlekken op een rooster boven een bakplaat met keukenpapier.
- Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en laat daar wat olijfolie warm in worden.
- Fruit de ui glazig en roer er de tomatenpuree en het komijnpoeder door. Laat die even meebakken.
- Kruid met peper en zout.
- Roer de knoflook door de uien en bak die even mee.
- Blus met de rode wijn. Laat die voor de helft inkoken.
- Voeg de tomatenpassata toe en warm goed door. Spoel de fles uit met 100 ml koud water en voeg dat toe aan de pot.
- Doe de suiker en het laurierblad bij de saus. Breng alles aan de kook.
- Verminder de warmte en laat de saus 30 min sudderen.
- Leg de meatballs voorzichtig in de saus, zodat ze niet breken.
- Bedek ze met saus.
- Kruid met peper en zout.
- Zet een deksel op de pot en laat ze 20 min pruttelen op medium warmte.
TIP:
Lekker met aardappelpuree maar wij hebben er Griekse pasta (orzo) bij gegeten.
Je kan de gedroogde oregano ook vervangen door gedroogde munt.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties